SVJEDOČANSTVO PISCA, NOVINARA I CIJELE GENERACIJE

Organizirana promocija knjiga i izložba fotografija Emila Cipara u Gradskoj knjižnici

tekst i foto: Ivica Vlašić
182
SLAVONSKI BROD – Emila Cipara poznavao sam iz brodskih novinarskih krugova, iz njegovih brojnih kolumni i tekstova objavljenih na portalima Hrvatski glas Berlin i na SBplusu. Više od toga i osobno, na žalost, nisam.

Velim na žalost, jer sam i ne samo kroz novinarstvo i susrete na novinarskim terenima ili pak u slučajnoj šetnji brodskim savskim kejom, (svatko sa svojim fotoaparatom, a on i u pratnji vjernoga mu Čuke), od Emila starijeg i iskusnijeg kolege itekako puno toga još mogao naučiti.

189Prije nekih sedam godina, ne sjećam se točno kada, upoznao nas je još jedan moj „učitelj zanata“, šef i prijatelj, također pokojni, Željko Mužević. Primjetno nedostaju ta dva barda brodskog novinarstva. Ne susrećem ih više ni na ulicama, niti na novinarskim terenima. Ali, itekako žive u svojim brojnim djelima i u svemu onome što, mi mlađi, (na)učismo od njih.

I radi svega toga, ali i na poziv naših urednika Sonje Breljak i Antonia Gavrana, kao i na poziv kolega s portala SBplus u prigodi njihove pete godišnjice rada, odazvah se rado na svečanu promociju dvije sjajne knjige – kojima su ovjekovječene brojne priče našeg prerano preminulog kolege Emila Cipra – u večeri petka 11. prosinca u Gradskoj knjižnici Slavonskoga Broda.

191Riječ je o knjizi „Ono malo duše” /”Ein Hauch von Seele” – Priče o djetinjstvu, iseljeništvu, povratku; izdavača „Hrvatski glas Berlin“, te o zbirci Emilovih kolumni objavljenih na portalu SBplus.hr, pod naslovom “Hrvatska… Was ist das?”.

Prvotna zbirka „Ono malo duše“, kako je na promociji istaknula njezina urednica i naša „šefica“ Sonja Breljak obuhvaća samo dio izabranih Emilovih priča koje su objavljene na portalu Hrvatski glas Berlin (ima ih više od 300, dostatno za puno knjiga), a koje slijede Emilov život, kroz sve rubrike koje je svojim pričama punio – djetinjstvo, iseljeništvo, povratak. Vječno gladan, Iseljeničke priče, Crtice iz života, Susreti, Brodske priče, Čukine priče, Iz bakine bilježnice, Izgubljena Slavonija, Osječki dnevnik …, Emilove su rubrike na HGB-u, čije bih priče rado čitao, tražeći inspiraciju za neke vlastite.

205U izboru tekstova za knjigu, osim urednice Sonje Breljak, sudjelovali su i Antonio Gavran, mladi brodski urednik HGB-a, te Marija Kukić iz Kutjeva i Sandra Marelja Muić iz Zadra. Grafička urednica je Sonja Smolec iz Velike Gorice, lektorica Marta Gubina iz Osijeka.

Sažetak na njemačkom jeziku potpisuje Mirela Bajlović Marasović, a naslovnica je djelo Marka Kerna, Brođanina s porečkom adresom. Predgovor je napisao u kolovozu ove godine Željko Mužević koji nažalost nije doživio promociju knjige, pošao je Emilovim putem 30. listopada.

194Na kraju knjige je i recenzija književnice Sonje Smolec koja ističe kako je ova zbirka svjedočanstvo ne samo Emila pisca i novinara, nego i svjedočanstvo cijele jedne generacije. Emilu ni jedna tema ne bijaše strana: kroz njega je progovarao i radnik, i iseljenik, i ratnik, i pjesnik koji je čvrsto ostao povezan s rodnim krajem. Stoga je ova knjiga izuzetno djelo, vrhunski moralni kompas.

„Počeli smo suradnju 2008. godine, u trenucima Emilovog povratka u Hrvatsku nakon 35 godina njegova radnoga staža u Njemačkoj, dočim sam ja nakon 30 godina života u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj otišla za Njemačku. Naše su sudbine bile obrnute, jedno drugo smo u tome jako dobro razumjeli što je rezultiralo razmjenom iskustava i suradnjom u pisanju o tome kakav je povratak odnosno kakav je odlazak. Bilo je izvanredno surađivati s Emilom, bio je čovjek bez podignutog prsta koji je uvažavao mišljenje svakoga, inteligentan, duhovit, rječit i principijelan. Emilove priče su uvijek izazivale reakciju i donosile ono malo duše, kako smo i naslovili ovu zbirku u kojoj je 59 zasebnih priča, iz kojih čitatelji mogu saznati kako je to bilo u doba Emilovog djetinjstva, o obitelji, o zajedništvu, o iseljeništvu, o čežnji za domom i domovinom, o životu na njegovu zalasku.“, istaknula je u izjavi za brodske medije, gospođa Sonja Breljak. 

196Druga knjiga koju je predstavio kolega s portala SBplus Borislav Stipić „Hrvatska, was ist das“, obuhvaća izabrane tekstove Emila Cipara objavljene na tom brodskom portalu, u izdanju Udruge PLUS.

Emilove kolumne bile su čitane i često komentirane, a komentari nadahnjivali su Emila na odgovore – novim kolumnama kojima je pokušao razvijati dijalog. U godini u kojoj se tek godina dana napunila od prerane smrti Emila Cipra, Udruga PLUS i Emilove kolege s SBplusa, u želji i na ovaj način sačuvati uspomenu na prijatelja Emila i još više na častan trag koji je iza sebe ostavio, s radošću ovu knjigu stavljaju na uvid i raspolaganje čitateljima, kazao je u prigodnom govoru Borislav Sipić.

Osnivač Jerko Zovak je u okviru svečanog programa u Gradskoj knjižnici ujedno predstavio i redizajn portala SB plus u povodu 5. godišnjice djelovanja.

210Nakon promocija knjiga uslijedilo je i otvorenje izložbe fotografija Emila Cipara, koje je prokomentirao Zlatko Kozina, profesor likovne kulture u brodskoj Klasičnoj gimnaziji i predavač na osječkoj Umjetničkoj akademiji, kazavši kako su Emilove fotografije odraz njegove osobnosti: ne tek puki isječak vremena i prostora, nego umjetnost nepristranosti i objektivnosti, a opet s toliko puno duše i osjećaja za bitno.

Umjetnost pisane riječi i fotografije ove je večeri upotpunjena i umjetnošću glasa odnosno pjevanja, kroz koju su članice ženskog vokalnog sastava „Adastra” zaustavile vrijeme u sjećanju i uspomeni na Emila.
241.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena Stamenković
Jelena Stamenković
8 years ago

Imala sam sreću da u virtualnom svijetu nabasam na divnog kolegu Emila. Bila mi je čast surađivati sa njim i Sonjom. Radujem se da se Brođani sjećaju svog vrlog sugrađanina, građanina Broda, Hrvatske , Europe i svijeta.
Ljudima velikim poput Emila svijet je dom.
Počivaj u miru i našim sjećanjima, dragi Emile.
Hvala za sve što si učinio.
Jelena Stamenković, Novi Sad

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

U, svakom slučaju čitajući dosadašnje Emilove tekstove,mogu si i sam zamisliti, mnogi će naći i sebe u Emilovoj knjgi.Ona je već sada postala,most i poveznica.Na relaciji Domovina i njezino Iseljeništvo.

Marija
Marija
8 years ago

Promocija – večer za sjećanje. Dan poslije – dan koji je pokazao kako suradnici HGB žive, dišu, misle, rade… kao najsložnija obitelj. Glas spaja i povezuje ljude, nemoguće pretvara u moguće, nepoznate ljude povezuje čvrstim nitima prijateljstva. A tu nit izatkao je onaj u čiju čast je upriličeno sve ovo – Emil.

Zvjezdana
Zvjezdana
8 years ago

Bila je to posebna večer sjećanja na Emila kroz svjedočanstvo njegovih suradnika i nadasve prijatelja. Pobudila je na razmišljanje o raseljenoj nam domovini. Birani tekstovi ovih dviju zbirki te odmjerenost iskaza i osjećaja dalo je ovom predstavljanju jednu novu dimenziju. Hvala Vam Sonja što ste prepoznali tu potrebu.

Kopić Elizabeta
Kopić Elizabeta
8 years ago

Prekrasna večer,a što drugo reći.Na samom ulasku u dvoranu u prvom redu ukledah Mariju i Alfreda Matijaševića( koji su nekada živjeli u Berlinu)došli su iz mjesta Stružca kod Popovače.Susrela sam se sa mnogo poznanika ali također upoznala sam i dosta ljudi koje sam samo vidjela na slici u Hrvatskom glasu Berlin ili na Facebook-u. Kada je Sonja pričala o našem brođaninu Emilu kome je bila i posvećena većer bilo je i suza pa i tihog jecanja,a i sama sam se zagrcala kada je spomenila i nas Brođane u Berlinu.Sonjino izlaganje,njezin ugodan glas i sve što je rekla u vezi Emila… Read more »