SVAKODNEVNE STVARI

Predstavljanje knjige „Vsakdanje stvari” (Svakodnevne stvari) autorice Andreje Malte

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Zadar/ U organizaciji Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar u četvrtak je u Gradskoj knjižnici Zadar održano predstavljanje knjige „Vsakdanje stvari” (Svakodnevne stvari) autorice Andreje Malte.

Dvojezično izdanje

Riječ je o njenoj drugoj knjizi. Do sada je izdala i zbirku priča „Lica i naličja ljubavi”.

Članica je udruge zadarskih pisaca ZaPis, Hrvatskog društva književnika – ogranak Zadar i Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

Kako su „Vsakdanje stvari” dvojezično izdanje, na predstavljanje su došli ne samo Slovenci, već i brojni drugi zadarski poklonici njenog rada.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Slovenske izseljenske matice, Janez Rogelj. On se posebice osvrnuo na slovenske autore koji umjetnički djeluju po cijelom svijetu, stvarajući takozvanu iseljeničku literaturu. Andreja Malta je jedna od tih autorica s obzirom da piše i na slovenskom i na hrvatskom jeziku, kako poeziju, tako i prozu.

Detalji karte života

– Na slovenskom je nostalgična i okupirana bezvremenskim temama, a na hrvatskom je ‘svakodnevna’, brine se prije svega za isticanje značaja svakodnevnih stvari: lijepih no i onih manje lijepih, no i jednih i drugih detalja karte života, moglo se čuti na promociji.

Gost promocije je bio i kolumnist Zadarskog lista Mario Padelin koji je izveo nekoliko prigodnih skladbi.

Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog društva književnika, zadarskog ogranka istaknuo je autoričinu osobnu i književnu dvojnost, ne ispustivši spomenuti ni to kako njena  zbirka otvara i neka egzistencijalna pitanja.

Program je uključivao i predstavljanje Mirjam Mimi Dadić iz Plesne udruge „Nimeta” Zadar, a nakon promocije uzvanici su se družili na prigodnom božićnom domjenku za koji su se angažirali članovi Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments