DOLAZE LI BOLJI DANI

Dolaze li bolji dani za hrvatsku obitelj i društvo u cjelini?!

piše: Žarko Delač
Karlovac/ Blagdan obitelji obilježava se u katoličkoj crkvi posljednjih 50 godina i još je jedan od primjera kako je crkva u mnogim stvarima ispred svoga vremena. Rastakanje obitelji započelo je upravo velikim zamahom industrijalizacije i prebacivanjem odgoja djece u vrtiće, jaslice i škole, utrkom s vremenom i zaradom koja rezultira sve manjim slobodnim vremenom za obitelj.

Danas smo svjedoci svakodnevnih negativnih posljedica ovakvog načina života na što je crkva još nakon II vatikanskog koncila odgovorila uvođenjem blagdana Svete obitelji. Sve veći broj razvoda i starosna dob vjenčanih parova s jedne te  sve manji broj djece s druge strane surova su današnja hrvatska stvarnost.

U Europi je takva situacija već godinama na djelu što je i jedan od razloga da recimo u Njemačku dolazi veliki broj izbjeglica i emigranta jer jednostavno, nedostaje radne snage. Stoga nam ova, iako bogata, uređena i do pojave vlade koja je upravljala našom državom posljednje četiri godine, prijateljska država, ne smije biti u svemu uzor i putokaz.

Naime, kao i  većina ostalih zapadnoeuropskih država, potpuno je zakazala na polju ravnopravnosti, jednakosti i tradicionalnih vrijednosti. Čak i katolička crkva koja predstavlja posljednju liniju obrane ovakvom stilu života polako ali sigurno u pojedinim državama gubi bitku.

Stoga i ne čude pokušaji pojedinih svećenika da se sveta misa modernizira i uvedu u obred suvremena glazbena ostvarenja ili umjesto tradicionalnih čitanja, vjernike animira čitanjem ulomaka iz suvremenih bajki ili priča. Koje li razlike u odnosu na vjernike nekih drugih vjeroispovijesti! Srećom po našu domovinu, možemo  to nazvati kašnjenjem, u industrijskom i tehnološkom razvoju kasnimo a samim time i u drugim socijalnim i društvenim događanjima.

Iako je pojava interneta i razvoj elektroničkih medija ubrzao proces globalizacije i kulturološkog miješanja, još uvijek smo sigurna oaza za uobičajena mjerila normalnog i dostojanstvenog ljudskog života.

Unatoč brojnim nedaćama poput ekonomskih problema, nezaposlenosti, sve većoj bijedi, kriminalu i korupciji koji su u prvom redu posljedica zanemarivanja načela zapisanih u božjim zapovijedima i nauku crkve.

Neuspjele eksperimente i teror političara koji su proteklih godina željeli uvesti rodnu ideologiju i nasrtaj na obitelj, uspješno smo spriječili kao i sve ostale pokušaje koji su bili na štetu „slučajne“ države.

I posljednji izborni rezultati pridonijeli su tom procesu, a osobito činjenica da po prvi puta mandatar vlade neće biti iz miljea političara.

Ne smijemo naime smetnuti s uma kako je to rezultat koji se može u prvom redu zahvaliti novoj političkoj opciji na hrvatskoj političkoj sceni koja je već samim time u potpunosti opravdala svoje postojanje.

Nadalje, imajući u vidu kako mandatar ima više djece od polovice članova dosadašnje vlade, obitelj će zasigurno u novim okolnostima zauzeti mjesto koje joj treba i mora pripadati u društvu.

Uzimajući ove činjenice u obzir, a ne medijski frizirane informacije, plasirane laži ili podvale koje su bujale posljednjih godina ne trebamo se bojati za budućnost naše države i opstanak hrvatskog naroda.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Ispričavam se:Ne Željko već Gospodin Žarko.

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Da Željko nada zadnja umire.Onaj tko ima novaca on se više osudi raskirati,a siromah ostaje siromah,dokle god se ne uspije uzdići a neki taj uspom ni ne dožive.Novoga mandatera osobno ne poznajem i želim mu svako dobro i puno uspjeha.Zato više poznajem gospodina Prof. dr. Dragan Primorac hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar znanstvenik je svjetskog glasa. Sa sa kojim,sam i sam uz njegovu posjetu Stutgartu imali smo priliku razmjeiti par rječi, još dok je obnašao dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.Koliko mi je poznato i on ima dvoje djece.I ako će obadvojica imati razrješene ruke,ako ih… Read more »