TREBA ZNATI I GUBITI

piše: Mato Agatić
Singen
/ Cijenim izjavu bivšeg predsjednika RH prof. dr. Ive Josipovića koji je poslije poraza na predsjedničkim izborima rekao: ,,Imali smo napornu kampanju ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i čestitam joj“, kao i sljedeću rečenicu: ,,Budimo i dalje zajedno, i dalje vjerujmo u našu državu.”

Ili još jedne u nizu od prof. dr. Zdravka Tomca, primjera ljudske vertikale, istinskog demokrata, vizionara demokracije europskih načela koji jednom prigodom sa stolice ustaje od svojih sugovornika i reöe:,,Ne mogu sjediti sa osobama koje bez suda (bez presude) uvažene ljude nazivaju kriminalcima. Ja sam preozbiljan čovjek, doživio sam svega, Vama preporučujem izvažite dobro što pričate, jer nećete dobro proći u životu. Ne mogu sa vama sjediti za istim stolom, niste to zaslužili.”

Ove dvije izjave su vrijedne pozornosti i sugurno su izgovorene u dubokom uvjerenju i sa pečatom  iskusnih političara.

Da li je uopće i u kojoj mjeri Milanović razumio ove riječi koje su izjavili i djelom dokazali  hrvatski socialdemokrati,

Kako ih je razumio naš bivši premijer  Milanović koji kroz svoj bijes i mržnju sipajući gorčinu iskazuje nemoć i svim silama se pokušava dokazati kao ,,bezgriješni”

Uz mnoge gafove kao što su npr:,,Hrvatska je slučajna država“,,,Hrvatska je sramota“, ,,Čudoviste koje se danas zove Hrvatska“ uz još mnoge druge zorno govore o pogrešci koju su napravili hrvatski građani, birajući ga za premijera jer su bili željni prijeko potrebnih  kao kruh naš svagdašnji (svakodnevni) promjena  zahvaljujući Sanaderu i društvu.

Da li je gafovima htio izazvati osmjeh na tmurnom hrvatskom licu čisto sumnjam, ali je većinu svojih obožavatelja (i glasača )ponekad tjerao da se kriju u mišju rupu zbog srama za njihov odabir na izborima.

Ove iracionalne izjave su trovale hrvatsko srce i zagađivale našu dušu te bile okidač da javno mnijenje dobro promisli kome dati povjerenje da vodi državu i narečenu konačno izvuče iz ovog predkolapsnog stanja s ciljem da se konačno ugleda svjetlost koja se još ne nazire na kraju tunela.

Ugledni američki psihoanalitičar Ronald Serr gafove političara definira kao nepromišljenost nastalu iz neznanja, grešku u jeziku ili ponašanje rođeno iz neiskustva, znak duhovne odsutnosti ili urođene rasijanosti gdje je jezik brži od pameti!

Ova definicija u sadašnjim burnim svjetskim previranjima govori i o njenim nepredvidivim posljedicama da je veoma opasno kad mržnja postane dio života kao što ju je velikim dijelom prakticirao nas bivši premijer.

Naravno da svako ima pravo da se izjasni kojem svjetonazoru odnosno političkoj opciji pripada ali bez vrijeđanja i omalovažavanja neistomišljenika a prekomjerno granatiranje šalje lošu poruku pristalicama vlastiti stajališta a napose neistomišljenicima.

Veoma teška je optužba ,,kriminalna“,,špijunska“ i ,,proustaška“ organizacija, ali ako je uistinu tako pitam šta je (na svu sreću ex premijer) za vrijeme  svoje vladavine poduzeo da se sankcioniraju ti ,,zločinci“i članovi ,,zločinačke“ organizacije? Da on narečene nije kaznio, zorno govori da ih je samovoljno instalirao ili pak da je sustav kojim je upravljao bio neučinkovit, dakle nesposoban čitavo vrijeme njegovog vladanja.

Budući je upotrijebio tako teške riječi, zorno dokazuje da je jako loš gubitnik, iako je imao  u svom taboru nekolicinu primjera kako biti dostojan gubitnik i ujedno očuvati profesionalni obraz.

I sa porazom se treba znati nositi kao i sa pobjedom, kao poraženi dostojanstveno priznati poraz, a kao pobjednik ne poniziti poraženog, što Milanović do sada, na žalost još nije naučio.

Upravo biti dostojanstven, dokaz je ljudske veličine a ne vrijeđanje i omalovažavanje.

Iako je imao imunitet nije smio ni u kakvom pogledu vrijeđati više od pola nacije (koja je dala povjerenje oporbi) kojim činom je digla svoj glas i iskazala neslaganje s postojećom vladajućom strukturom, jer izbori se dobivaju i gube.

Čvrsto vjerujem da nije toliko strašno izgubiti izbore, koliko je strašno izgubiti obraz,i da je krajnje vrijeme da ove riječi shvati svaki političar.

Poduzeo je sve da pobijedi, koketirao s desnicom, kupovao ljevicu, pozivao na rat ,,mi ili oni“ i izgubio upravo zato što je igrao prljavu igru.

U više od  45 godina provedenih u zapadnoj civilizaciji prateći i participirajuci u demokratskim procesima odgovorno tvrdim da u narečenom vremenu nisam doživio a niti čuo da je u bilo kojoj državi iz EU postojala osoba (bilo premijer ili predsjednik) da je tako visoko pozicionirana ali tako nisko mišljenje imala o državi koju predstavlja, osim hrvatskog premijera.

Jedan od mnogih pokaza je čin nepriznanja poraza što zorno govori da su neki hrvatski političari  još u povojima, to znači da je i krajnje vrijeme da politički sazriju.

Neophodno je da svi koji se bave ili žele baviti politikom žurno prihvate standarde zapadne demokracije i civilizacije.

Naravno, nikada ne bi smjeli generalizirati sve za loše ponašanje pojedinaca, a jedan od svježijih primjera je  bivši predsjednik Sabora gospodin Josip Leko koji je istinski demokrat i Europljanin u pravom smislu riječi, koji je dokazao svoju veličinu a i primjerom pokazao kako se može biti politički gubitnik,  ali dostojanstven.

Prilikom primopredaje dužnosti narečeni se, obraćajući se sadašnjem predsjedniku sabora akademiku Željku Reineru. pred novinarima obratio riječima:

,,Želim Vam uspjeh u interesu građana RH a ja ću pokušati biti konstruktivan! Gospodine Reiner, Vi ste legitiman predsjednik Hrvatskog Sabora i ja vam još jednom čestitam.”

Pored saznanja da je izgubio izbore ostao je od početka do kraja dostojanstven i sačuvao obraz profesionalnog političara.

Iz svega se da zaključiti da je koalicija MOST-HDZ nastala za jedne neočekivano a druge očekivano ali  da je ona  legalna i legitimna i kao takvu je trebamo poštovati.

Je li Milanović od obilato mnogo primjera lijepog ponašanja svojih suvremenika, nešto i naučio i hoće li ga SDP još jednom nagraditi predsjedničkom foteljom ili pak kazniti, saznat ćemo veoma brzo!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Sve u svemu,

kada Karamarko spominje,Crnoju i građanski udar,a Milanović,pakao, onda nam je to potrebno ozbiljno shvatiti.Onda se to ne radi o gubitku ni porazu, već o mnogo ozbuljnijem sukobu..