FILM PUN EMOCIJA

U okviru službenog programa Panorama na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu održana je svjetska premijera filma Zrinka Ogreste “S one strane”.

tekst i foto: Sonja Breljak
003Berlin/Jako volim premijere. Pa i cijeli taj šušur što se oko Berlinala odvija. Godinama sam stanovala u neposrednoj blizini Potsdammer Platza gdje je središte održavanja filmskog festivala pa bih cijeli taj događaj osjetila baš potpuno. Sad sam u mirnijem, manje turistima ispunjenom dijelu grada, pa na premijeru idem par stanica podzemnom željeznicom.

Potsdammer Platz je još od Božića prelijepo uređen svjetlima na brojnim stablima, odudara od drugih dijelova grada koji su taj blagdanski sjaj odavno izgubili. E, da, pa na Potsdammer Platzu i jeste još uvijek blagdan-blagdan filma. Naime, za trajanja festivala bit će prikazano oko 400 filmova. Prava poslastica za filmoljubce.

010Ulaznicu za premijeru filma “S druge strane”, dobih iz ruku vrlo ljubazne Maje Vukić, ravnateljice filma, a na preporuku isto tako srdačnog i pristupačnog redatelja Zrinka Ogreste.

O, što volim kad se potvrde moja uvjerenja (očekivanja)  da su produhovljeni ljudi, srdačni, ljubazni, susretljivi, topli!

Već ispred kina CinemaxX7 gdje se imala održati premijera u nedjeljnu večer (noć) u 22 i 30 sati, sretoh par naših ljudi koji su o premijeri i sudjelovanju našeg filma na Berlinaleu, čitali na našim stranicama.

021A sretoh i kolege novinare pristigle iz Hrvatske. Krako upoznavanje na brzinu pa zajedno čekamo ekipu hrvatskog filma za one prve fotke. Zrinko Ogresta je na premijeru stigao u društvu svojih najbližih suradnika iz filma – Ksenije Marinković, Lazara Ristovskog i Tihane Lazović, te direktora fotografije Branka Linta, montažera Tomislava Pavlića, ravnateljice filma Maje Vukić te ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

Dvorana, istina, nije ispunjena do posljednjeg mjesta ali nije to ni za očekivati u ovakvoj fantastičnoj ponudi koju nudi Berlinale.

028Fotografiram. Hvatam objektivom i nazočnost veleposlanika RH u Njemačkoj, Ranka Vilovića i njegove supruge Ivanke kao i suradnika Ante Cicvarića i Mirjane Božić.

S par riječi se publici prije projekcije obratio i redatelj Ogresta. I onda …utonem u stolac i mrak kino dvorane. I doživljaj drame koja se preda mnom odvija. Jer, doslovce, o pravoj drami je riječ. Vrijeme i radnja -poslijeratni ali tema i sadržaj -ratni. Jer, radi e o repovima koji se za ratom vuku. Repovima u našim glavama. I u mojoj. Pa dok traje projekcija, uobičajeno (a radi neizbrisivih tragova koje je rat i na mene, na nas, ostavio) sva sam pravo klupko emocija. Kao i sam film.

“S one strane” je napeta psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače, izvrsna Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

100 Hvala vam što ste nam dopustili da svoj film predstavimo na ovom velikom i važnom festivalu. Ovo je moj sedmi film, ali prvi koji sam radio u koprodukciji s dvije zemlje; Hrvatskom i Srbijom. Svi vjerojatno znate da su te dvije zemlje ratovale, a moj se film bavi problemom s kojim se susreću obje strane. ‘S one strane’ zida, ulice ili uma. Ovo je film koji se gleda srcem i tako ga treba doživjeti. Da samo racionaliziramo, umjetnost ne bi postojala –  rekao je Zrinko Ogresta nakon projekcije filma odgovarajući, zajedno s glavnim glumcima na pitanja gledatelja.

Treba mi vremena da posložim radnju filma, preokret u raspletu, otvorena pitanja koja  inicira. Treba mi vremena da dušu smirim.

Mislim kako ću film pogledati ovih dana još jednom. prilike za to ima i nakon nedjeljne premijere i prve reprize u ponedjeljak:

Utorak 16. veljače u 14.00 (International).

Subota 20. veljače u 17,00 (Zoo Palast 2).

Nedjelju 21. veljače u 17.45 (Cine Star 3).

060Par fotografija kojima evo ilustriram i ovaj tekst, poslah i uvaženom redatelju Zrinku Ogresti. Naravno, uz čestitke za izvrsnu premijeru, za sudjelovanje na ovoj svjetskoj smotri filma, za izuzetan film. I želje, za još puno takvih. Zauzvrat, dobih, kratku ali akskluzivnu izjavu:

Kako sročiti vlastitu impresiju nakon svečane svjetske premijere a ne pasti u očekivano opće mjesto samohvale, ushita i nekontroliranih emocija … zato ću reći samo kratko, berlinska premijera i ono što je uslijedilo kad su se svjetla dvorane upalila nakon projekcije jedan je od najdirljivijih trenutaka u mojoj stvaralačkoj karijeri.

I u mojoj, novinarskoj!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments