PROMAŠENA TEMA

tekst i foto: Sonja Breljak
051 (2)Berlin/ Prošli tjedan primih i objavih najavu HDZ-ova berlinskog ogranka “Stjepan Radić” o organiziranju tribine i susreta sa Željkom Glasnovićem, jednim od trojice zastupnika koji predstavljaju Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskome saboru.

U najavi tribine izrijekom stoji ovako: “Tema tribine je: Hrvatska politika prema Hrvatima u dijaspori: uključenje u ekonomski i društveni razvoj Hrvatske, važnost  novog Zakona o lustraciji, Zakon o primitku u hrvatsko državljanstvo za iseljene Hrvate, glasovanje iseljenih Hrvata na Izborima u Republici Hrvatskoj i dr.”

Nedjelja uvečer: drugi dio dvorane Hrvatske zajednice, onaj gdje je smještena pozornica, ispunjen je skoro do posljednjeg mjesta. Naše ljude zanima tema: kako se i oni mogu uključiti u ekonomski i društveni razvoj Hrvatske.

049Kratko je gosta predstavio predsjednik ogranka Krešo Urban. Dvije tri riječi o skorom dolasku hrvatskog premijera i mogućnosti susreta s njim ( u utorak u 17 sati u Veleposlasntvu RH, uz najavu) izrekao je i veleposlanik Ranko Vilović koji je na ovu tribinu stigao sa suprugom Ivankom i užim suradnicima: brigadirom Tomislavom Galićem, opunomoćenim ministrom Antom Cicvarićem te ministricom savjetnicom Mirjanom Božić.

A potom je riječ preuzeo Željko Glasnović.

Pročitala sam par stvari iz životopisa  gospodina Glasnovića pa znam da se radi o čovjeku bogata životnog, iseljeničkog, vojnog i ratnog  iskustva.

Unatoč tome, netom održani susret i tribina ne uvjeriše me i u gospodinove zastupničke sposobnosti.

Nepripremljeni nastup i govor, nepovezani sadržaj, (žao mi je ali i…) nemušte rečenice, nejasan smisao, poruke …skoro ništa od rečenoga nije imalo veze s temom ponuđenom u najavi: Hrvatska politika prema Hrvatima u dijaspori: uključenje u ekonomski i društveni razvoj Hrvatske …

053Sva pripovijest svela se na (pra)prošlost bez čijeg raščišćavanja (uvjeravalo se stalno) nema budućnosti (koga briga za sadašnjost) lustraciju, neprijatelje ove i one, korumpirane njihove, nehrvatske medije i novinare, “njihovo” školstvo, fakultete i sveučilišta, udbu, udbaše i slično.

Pokušaji slušatelja dobiti koji konkretan i temeljit odgovor na pitanja oko inozemnih mirovina i oporezivanja, izostanak lustracije u vremenu vladavine HDZ-a, dopisnom glasovanju, onome što uvaženi zastupnik može i namjerava pokrenuti i učiniti za svog mandata a tiče se i iseljeništva, sadašnjosti i budućnosti, ostadoše bez rezultata.

Rezime: gost “potegao” iz Hrvatske. Publike puna dvorana.

A tema tribine (ako je namjerno -žalosno, ako je nenamjerno-još žalosnije) -promašena!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Anto Balic ja ću opet ponoviti.

Nije na nama da na ovaj način piskaranjem u komentarima osuđivamo i optužujemo jedni druge.

Što se lustracije tiče,pitanje je gdi je kraj pretjerivanja.Kako nebi za budućnost uništili sami sebe.Nešto bi se trebalo ogledati na susjede slovence.
oni o lustraciji i imenima svojih špijuna,već pišu knjige.

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

STO DA DRUGO PISES KADA OBOZAVAS JOSIPA JURATOVICA

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

Bolje bi ti Sonja bilo da pises o svom udbasu Emilu Ciparu nego o heroju Glasnovicu kada ga ne volis

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Stvarno ne razumljivo! U mjesto da se stvori od dijasporske znanosti,i radnih iskustva meneđera i drugih društvenih i poslovnih uspješni ljudi u dijaspori.Nešto poput. Hrvatsko društveno i gospodarsko savjetništvo,ili sve jedno kako bi se to tijelo,zvalo i nazivalo,na mjesto toga. Pojedinci nas hrane i u dijaspori,lustracijama,ustašama,četnicima,jugovićima i partizanima.O, kojima osim u povjesti,za budućnost trebala bi nastati,potpuna tišina.Inače ćemo i sami sebe uništiti. Netko je rekao iz glavnog vrha. Rat je iza nas,okrenimo se budućnosti.Netko drugi je rekao.Budite moji savjetnici..idemo dalje zajednički izgraditi Hrvatsku,njezino društvo i gospodarstvo.I sam slično mislim i potičem..Sve više mi izgleda da bi netko trebao potpuno izgoriti,od… Read more »

Goran Igel
Goran Igel
8 years ago

Možda nekom nisu bile zgodne teme kao LUSTRACIJA i otvaranje dosiea