OSVOJILI “ČAROBNU FRULU”

U dresdenskoj Semperoper večeras prvi puta nastupaju zajedno: Evelin Novak i njen suprug Bernhard Hansky i Tomislav Mužek

piše: Rozalija Marija Vrček
foto: privatna arhiva
IMG_1005Večeras, 4. veljače će u Dresdenu, u Semperoper, jednoj od najvećih i najboljih opernih kuća na svijetu, u izvedbi opere “Čarobna frula” W.A. Mozarta, u naslovnim ulogama nastupiti operni glasovi na koje smo specijalno ponosni.

U ulozi Pamine je Evelin Novak, stalna članica Staatsoper Berlin, jedna od najboljih njemačkih sopranistica, ljubimica Daniela Barenboima, njezin suprug, Bernhard Hansky u ulozi Papagena i u ulozi Tamina, Tomislav Mužek, tenor svjetskog glasa, stalni član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ovo troje izvanrednih opernih pjevača, po prvi puta će zajedno pjevati u jednoj tako značajnoj produkciji.

Povodom toga, Evelin Novak se usprkos silnoj zauzetosti, probama i obiteljskim obavezama, rado odazvala odgovoriti na naših nekoliko kratkih pitanja.

Kako je došlo do vaše suradnje sa Semperoper u Dresdenu?

IMG_1684Pošto su i moj suprug, Bernhard Hansky i Tomislav Mužek bili u stalnom angažmanu u Dresdenu, često sam sjedila na njihovim probama i predstavama u publici.

Igrom slučaja, nakon jedne audicije, maestro Christian Thielemann me pozvao na suradnju u Dresden.

Jedna od uloga koju su mi ponudili bila je i Pamina, a s obzirom da je moj suprug Papageno, specijalno nas veseli zajednički nastup.

Zajedničke scene, onako uz put, pjevamo i igramo doma, u našem stanu, dijeleći veselje s našim sinom. Malome Oskaru Bernhard doslovce šiva kostim Papagena što će ga nositi u svom glazbenom vrtiću kojeg je osnovao slavni Daniel Barenboim.

Kada ste i kako saznali vijest da vam se na pozornici pridružuje i Tomislav  Mužek?

– Jučer, na saIMG_0162mom kraju,  na pitanje tko će pjevati Tamina jer je predviđeni pjevač obolio.

Bernhard i ja smo spontano povikali u sav glas od sreće kada se saznalo da dolazi Tomislav Mužek.

Tomislava moj suprug i ja jako volimo i cijenimo, kao pjevača i čovjeka, on je naš osobni prijatelj, tako da će današnja predstava biti definitivno specijalno ugodan doživljaj za nas troje, a nadamo se i za publiku.

Odmah smo se našalili da nam samo nedostaje mestro Ivan Repušić, koji je inače ovdje tu produkciju već dirigirao.

Sutra će predstavu voditi maestro Moritz Gnann.

Ovo je vaša prva zajednička suradnja van Hrvatske?

51129830_10156909971979210_6769656958656970752_n– Da, nekako se prije poklopilo da kada je on otpjevao Don Ottavija u Mozartovoj operi Don Giovanni, u Berlinu, ja sam tek došla u Berlinsku operu gdje sada pjevam Donnu Annu, a on je negdje drugdje.

No, U Hrvatskoj smo već imali nekoliko zajedničkih koncerata, a ovo ljeto, pjevat ćemo zajedno i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

.

Kako je raditi s gospodinom Mužekom, vi ste đaci iste škole, međimursko-zagorsko-varaždinske legende o najljepšim glasovima Svijeta, gdje se djeca rađaju sa urođenim koloraturama?!

S Tomislavom razgovor i sve ostalo teče spontano i jednostavno, kao da se viđamo svaki dan. Jednostavno smo povezani.

To je naša otvorena narav, dijalekt kojim pričamo, a naravno i zajednička profesorica pjevanja u Varaždinu, nenadmašna gospođa Darija Hreljanović.

Divno je što mom suprugu taj mentalitet savršeno odgovara iako je čisti NIjemac, sa Sjevera.

Zahvaljujemo našoj primadoni što je odvojila svoje dragocijeno vrijeme za nas sa željom da, kao i uvijek, i ova predstava bude uspješna, pogotovo jer je riječ o našim, hrvatskim glasovima i jednom divnom, braku i toplom prijateljstvu troje izuzetnih pjevača i osoba.

51129830_10156909971979210_6769656958656970752_n

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments