GRGUREVO U ZLATNOM LUGU

Tekst: Đuro Ružičić

IMG_20160312_142223Seosko imanje ZLATNI LUG smješteno je 4 km zapadno od centra Požege. Imanje se sastoji od dva dijela ukupne površine 70 hektara. Prvi dio sastoji se od ugostiteljskih objekata, prenoćišta, vinoteke, a drugi dio sastoji se od ugostiteljske ponude jednostavnih jela i sportsko-rekreacijskog sadržaja. Trenutačno u ponudi imanje u funkciji ima paintball, streličarstvo, dva ribnjaka za sportsko pecanje, uređene šetnice, biciklističke staze, malonogometni teren, teren za odbojku na pijesku, boćalište. Također, na imanju posjetitelji mogu vidjeti veliki broj domaćih životinja, krava, podolaca, crnih svinja, magarce, guske, ponije. Imanje za svoj cilj ima postati vodeći turistički proizvod Slavonije, te kao takav postati pokretač turističkih aktivnosti na području Požeštine i okolice.

Već trinaestu godinu zaredom u srcu Zlatne doline nedaleko od Požege u Emovačkom lugu događa se predivna stvar. Grgurevo, dan grada Požege kad je davne 1688. godine Franjevac Luka Imbrišimović pobjedio  s Požežanima nadmoćniju tursku vojsku predvođenu Bršljanović-agom, protjerao Turke i oslobodio Slavoniju. Kao uspomenu na tu bitku u Požegi se svake godine na Grgurevo održavaju svečanosti u gradu i Požeškom vinogorju, gdje se pucanjem iz mužara podsjeća na taj davni događaj.

Tako je to bilo i na imanju Zlatni lug vlasnika Thomasa Heinza Pandžića i njegove obitelji. Više od tisuću prijatelja, poslovnih partnera i ostalih gosti uživali su od ranog jutra do duboko u noć uz dobru kapljicu i autohtona jela uz tamburaše. Tradicionalno pucanje iz mužara mogli su isprobati svi i za to dobiti i diplomu za uspješno izvršen pucanj na topu.

O svemu tome nešto nam je rekao vlasnik Thomas Heinz Pandžić: “Evo već trinaestu godinu na dan grada slavimo Grgurevo, dan kada smo istjerali Turke, pucamo iz mužara koje su nam ostavili naši preci, čuvamo tradiciju. Dolaze nam poslovni partneri iz cijele Hrvatske i iz vana pa na taj način postajemo i prijatelji, a ne samo poslovni partneri. Nažalost naši ljudi odlaze po cijeloj Europi i svijetu, i sam sam radio vani, znam da im nije lako pa ih ovim putem pozivam da se vrate, jer što Požeška kotlina ima nema nitko na svijetu, imamo raj na zemlji.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments