SVOJIH KORIJENA NE ZABORAVITI

Uspješno organizirana prva Večer Hrvata Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin

tekst i foto: Sonja Breljak …./foto album/

140Berlin/ Bila je to prva po redu Večer Hrvata Bosne i Hercegovine. Prva, pa odmah i vrlo uspješna.

Bila je to dobra ideja pozvati publiku na jednu ovakvu zabavu pod općim, zajedničkim naslovom: Večer Hrvata Bosne i Hercegovine. Shodno tome, odziv je bio dobar. Publika je ispunila dvoranu Hrvatske zajednice Berlin na  adresi Karl Marx Straße 204-206.

-Daj mi o Bože, da zaspim nasmijan
radošću sitnih prepelica,
pod kruškom zrelom, u hladu slušajući
sve dalju pjesmu bijelih žetelica …

Program večeri započeh gornjim stihovima hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesnika, Nikole Šopa, rođenog 1904. u Jajcu. školovanog u Jajcu i Banja Luci, živio  u Beogradu i Zagrebu gdje je 1982. godine i preminuo. A volio je, poput i onih okupljenih na ovoj večeri, svoj zavičaj, prirodu i ljude rodnog kraja.

Pozdravne riječi gostima uputili su potom predsjednica i dopredsjednik Hrvatske zajednice, Mira Kiša i Ivan Vidović.

A okupljenima su se s par pozdravnih riječi obratili i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH, Ante Cicvarić i ambasador Bosne i Hercegovine, Željko Janjetović.

Goste je glazbeno zabavljao Tomislav Gelo. A s par pjesama o zavičaju (“Velo je lišće borovo”, “Što to radiš Maro” uz koreografiju), “Pjesma o Bosni”, “Pjesma o Posavini” i “Pjesma o Bugojnu”), izvrsno se predstavila  i izvorna skupina /u kojoj su Bugojanci u najvećem broju/ u narodnim nošnjama iz Bugojna i Posavine.

Posjetitelji su bili veseli i rasplesani. A bilo ih je iz brojnih bosanskohercegovačkih gradova: Bugojno, Jajce, Konjic, Livno, Mostar, Žepče, Banja Luka, Tuzla, Kupres, Doboj, Derventa, Uskoplje, Sanski Most, Široko Brijeg, Posušje, Šamac, Modrića i Kiseljak kao i iz Hrvatske: Petrinja, Koprivnica, Đakovo, Gospić, Novska, Slavonski Brod, Kutina, Zagreb….

-A Vama dragi moji, mogu reći nešto što vam je odavno netko trebao. Ne znam tko. Netko. Vama čast da ste u žrvnju vremena, brzog života, neki i rata, stradanja i bijega, prepoznali važnost onog što čovjeka drži i održava, daje snagu-važnost očuvanja obitelji i prijateljstva. Očuvanje čovjeka u vama, unatoč svemu. Na tome vam odajem priznanje, i čestitam, rekoh, između ostalog, tijekom programa ove prve Večeri Hrvata Bosne i Hercegovine.

I na njenom uspješnom prvom ostvarenju čestitamo organizatoru-Hrvatskoj kulturno umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Mogu već razmišljati o sličnoj večeri i dogodine. Bit će sasvim sigurno dobro posjećena poput ove netom prošle. Ako ne i više.

foto album: Večer Hrvata Bosne i Hercegovine

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments