K MARIJI MAJCI

S tradicionalnog hodočašća u Hildesheim
 
tekst: fra Frano Čugura
foto: Sanja Husajina

13235986_10209322449597681_1487746588_nBerlin-Hildesheim/ Vjernici i svećenici Hrvatske katoličke misije Berlin krenuli  su na hodočašće u Hildesheim u netom prošli ponedjeljak  oko 7:30 sati  s dva autobusa u kojima je bio 91 hodočasnik (fra Radoslav i fra Frano te  đakon Nikola inklusiv).
Već na samom početku skoro četverosatnog vozočašća moglo se iščitati radost s lica i slušati pjev duhovnih ali i svjetovnih pjesama. Čitavo putovanje je bilo protkano molitvom, pjesmom i ugodnim razgovorom.

 

Svetu misu je predvodio biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij BiH uz pjevanje koje je predvodio zbor HKM Berlin koji redovito pjeva u crkvi sv. Bonifacija pod vodstvom Matije Ćosić, a koji je na orguljama pratila Ana Draganović.

Sav narod je bio, jednostavno rečeno, oduševljen pjevanjem našega zbora i solo pjevanjem Ane Draganović i Matije Ćosić. Biskup Vukšić je propovijedao o dolasku Duhova na prvu crkvu.

hildDuh je taj koji oslobađa i daje hrabrost i snagu malom prestrašenom stadu Isusovih učenika koje se nakon Isusova uhićenja, osude, propeća i smrti, povuklo u strahu da ih i same ne zadesi ista sudbina. Ispunjeni Duhom Božjim prestrašeni učenici izlaze iz svojih rupa i hrabro, pod cijenu mučeništva propovijedaju Isusa. To navještanje se događa kroz čitavu povijest kršćanstva. Da nije toga Duha crkve bi odavno nestalo. Ljudi, grješnici od kojih se ta crkva sastoji, ne bi mogli sami, svojom snagom graditi i voditi crkvu, braniti je od raznih neprijatelja koji su je pokušavali uništiti ali braniti je i od samih sebe, vlastite grješnosti i manjkavosti. Među učenicima je bila i Isusova majka Marija. Ona je majka crkve. Kada ju stavimo u središte naše pobožnosti, tada je zapravo Isus u tom središtu, sadržaj je i suština propovijedi biskupa Vukšića.

Nakon mise je uslijedio zajednički ručak, druženje i zabava.

13236102_10209322448397651_1314572739_n– Bilo je jako svečano…dirljivo…dobili smo veliki kompliment za zbor za pjevanje. ..isto da smo ministrirali…i napravili listiće. 

Bila je mogućnost za ispovijed. ..imali smo Put križa i  zajedničku misu. U autobusu se pjevalo sviralo….razgovaralo… Fra Rade i fra Frano su se mijenjali…tako da smo u oba autobusa imali nekoga od njih,  molila se i krunica …puno se pjevalo.

 Oko  17 sati se krenulo prema Berlinu…stigli smo oko 20:30… i na kraju smo (u biti zbor) sa fra Radom i fra Franom još pjevali plesali…jeli i pili u našoj dvorani do 22 sata. Sve u svemu,  jako radosno. ..veselo…ali i drljivo hodočašće, riječi su Sanje Husajina,  jedne od hodočasnika i članice crkvenog zbora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments