KAD SRCE KUCA KAO ZLATAN SAT

Književno-glazbena večer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, u organizaciji Hrvatskog glasa Berlin i suorganizaciji Hrvatske nastave Berlin, Hrvatske zajednice Berlin i HKD V.F. Mažuranić, probudila osjećaje ugode, sjećanja, topline i zajedništva. Ponovila se!

prilog: Hrvatski glas Berlin
foto: Mladen Valjak

Berlin/ Na početku, sredini ili kraju večeri, svejedno, bili sudionik u programu ili dio publike,  bio je to jednostavno lijep osjećaj ispunjenosti i trajanja nečeg rijetkog a lijepog.

Riječ je o netom prošloj književno-glazbenoj večeri naslova “Govorimo o ljubavi” u organizaciji Hrvatskog glasa Berlin i suorganizaciji Hrvatske nastave Berlin, Hrvatske zajednice Berlin i HKD V.F. Mažuranić.

Nakon nedavno organiziranih književnih večeri o Mariji Jurić Zagorki i Ivani Brlić Mažuranić, ova je večer bila posvećena ljubavi (prema ljudima, domovini, Bogu), kroz riječ i glazbu, melodije i stihove slavnih pera hrvatske književnosti: Vesne Parun, Luka Paljetka, Dragutina Tadijanovića, Antuna Mihanovića i Nikole Šopa.

U ime organizatora pozdravne riječi izrekla je Sonja Breljak, urednica Hrvatskoga glasa Berlin. I ovoj je večeri, kao i prethodnima,  dobar i susretljiv domaći bilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu. Sadržaj i poantu, te izvedbu ovakvih književnih i glazbenih susreta na početku je pozdravio i veleposlanik Gordan Bakota ističući važnost suradnje udruženja i zajednički rad na njegovanju hrvatskoga jezika i kulture.

Za ugodne melodije koje su ispunjale srca toplinom pobrinula se pjevačka skupina Hrvatske zajednice Berlin pjesmama “Na Neretvi misečina pala” i “Zbogon dragi pratila te srića”, Ana Draganović pjesmama “Kroacio iz duše te ljubim” i “Samo tvoja ljubav”, te naša operna diva Evelin Novak, članica Staatsoper Berlin, pjesmom “Bože čuvaj Hrvatsku”.

O životu i radu pjesnika kojima je posvećena ova večer govorile su Marta Batinić Petrović i Lili Vlahov, dok su stihove govorili Sonja Breljak i Stjepan Adrian Kostre. Čuli su se sjajni stihovi Vesne Parun: “Ljubav”, “Ne pitaj više” i “Baklja”, Luka Paljetka: “Prvo ljubavno pismo”, “U svakom slučaju te volim” i “Waiting-list”, te Dragutina Tadijanovića: “Nosim sve torbe a nisam magarac”,  “Dugo u noć” i “Večer nad gradom”.

Učiteljica Tamara Janković je s učenicima Hrvatske nastave Berlin priredila izvedbu “Horvatske domovine” Antuna Mihanovića.

O djetinjstvu sa slavnim djedom govorio je unuk pjesnika Nikole Šopa, novinar i pjesnik Stjepan Adrian Kostre. Oduševio je publiku kazujući Šopove pjesme: “Isus u posjeti kod nas”, “Kišobran”, “Nevinost” i “Poziv dragom Isusu” a premijerno je izrekao i malo znanu Šopovu pjesmu naslova “Hrvatska”.

Završnica večeri pripala je simboličkom darivanju sudionika programa te zajedničkom fotografiranju i ugodnom daljem druženju.

Još dugo se u prostoru osjećao a vjerujemo i u srcima sudionika i publike i kući ponio ugodni osjećaj, emocije koje su probudile melodije, pjesme i stihovi o ljubavi od kojih uistinu, kako to i opisuje Dragutin Tadijanović, “srce kuca kao zlatan sat”. Ponovilo se!

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments