BLAGOSLOV DJECE I LJILJANA

foto: Sanja Husajina
tekst: Sonja Breljak
13454117_10209544117259234_259644281_n (1)Berlin/13. lipanj je Blagdan svetog Ante, jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca. U crkvama širom Hrvatske vjernici su se okupili na blagoslov djece upućujući molitve Portugalcu koji je svetim proglašen samo godinu dana nakon svoje smrti. Tako je bilo i u crkvi svetog Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin. Roditelji i djeca su ispunili crkvene  klupe.

Misno slavlje su vodili fra Ivan Macut i đakon Horst Nikola Kaya. Pjevao je zbor koji nedjeljom pjeva u crkvi svetog Bonifacija

Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Fernando Martins de Bulhões ili Fernando Martim de Bulhões e Taveira Azevedo (ovisno o izvorima). Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski. U rodnom Portugalu je štovan kao (Santo António de Lisboa) .

13434302_10209544117019228_1882492533_nNjegovi roditelji, otac Martin i majka Marija, bili su plemićkog roda, no kako su bili pravi bogobojazni kršćani, više su cijenili krijepost nego plemstvo. Krijepost su nastojali svome sinu ucijepiti u srce revnije nego išta drugo.

Mladi Ferdinand u ranoj svojoj mladosti učio se znanju i pobožnom životu u svećenika stolne lisabonske crkve. Već upetnaestoj godini odlučio je posvetiti se Bogu, pa stupi u samostan Augustinaca kraj Lisabona. Budući da radi čestih posjeta rodbine nije mogao naći pravi mir i u miruBoga svoga, kako je želio, premjeste ga na njegovu molbu u Koimbru u samostan sv. Križa istih redovnika. Koliko je god nastojao svim marom, da što više znanja steče iz knjiga sv. Pisma i crkvenih Otaca, toliko je opet svom dušom bio prionuo uz usrdnu molitvu i samozataju. Nakon osam godina svoga boravka u Koimbri zarediše ga za svećenika…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments