JOSIP PRUDEUS – TVORAC IMENA “VATRENI”

To je naš Joža!

JOŽAJosip Prudeus, književnik, član DHK rođen je u Samoboru, ali je svoje najznačajnije godine proveo u (kako on to ističe) Brodu na Savi.

Tu je završio osmoljetku, čuvenu brodsku gimnaziju na korzu uz magnoliju, diplomirao na brodskoj PA u Širokoj ulici.

Prva službovanja bila su mu kao učitelju u osnovnoj školi na Budainci zatim Sibinju. Odavde je, ne milom- već nemilim događajima u svezi Hrvatskoga proljeća, morao otići 1972. godine.

Na poziv Gradske knjižnice Slavonski Brod, povodom Dana Grada i knjižnične obljetnice – pozvan je u goste  25. svibnja  gdje je pred punom dvoranom (velik broj bivših učenika) održao književni susret – obećavši ponovni susrert na jesen.

Učenici  (danas bake i djedovi) razdragali su svoga davnog učitelja prigodnim darovima- posebice ga obradovaše  skavonskim  kaputom (reklom) koju je on s oduševljenjem odjenuo.

Osim rada u školama ( čak 8 !), Josip je desetak godina radio u najvećoj marketinškoj kući (u bivšoj državi) gdje je napisao na stotine tv spotova, isto toliko imena tvrtki ili proizvoda ( koja su i danas na hrvatskom tržištu. Kao književnik, objavio je  26 knjiga poezije i proze za djecu i odrasle.

Od brojnih priznanja dobivenih tijekom godina najviše cijeni državnu Nagradu za životno djelo Ivana Filipovića (2008.), te priznanja pape Benedikta XVI- o 60. obljetnici ministriranja ( započeo je u Brodu 1948.), te pape Franje za stvaralaštvo duhovnoga štiva.

poslanaPrigodom boravka u Brodu predstavio je svoju najopsežniju knjigu rodoljubno, ljubavne, zavičajne poezije s naslovom “Poslana u vjetar” koju je još uspio pronaći kod nakladnika. Knjigu je nazočnima potpisao s posvetom, a preostali dio ostavio u brodskoj knjižnici ukoliko ju netko poželi imati.

Brođanima izvan domovine bilo bi najjednostavnije kada bi im rodbina ili prijatelji knjigu preuzeli u knjižnici  kako bi se izbjegle zavrzlame s narudžbama, slanjima, poštarinama i sl. Cijena knjige  je 50 kuna.

Za kraj i ovo: Brođanin, Josip Prudeus ( i naš dragu suradnik)  domislio je i ime “Vatreni” za hrvatsku nogometnu vrstu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments