PREDSTAVLJANJE KNJIGE “SASVIM DRUKČIJI JEZIK”

prilog: Hrvatska matica iseljenika/ Ivana Rora

U povodu obilježavanja 30 godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture Hrvatska matica iseljenika predstavit će knjigu SASVIM DRUKČIJI JEZIK – Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika u utorak 23. svibnja 2023. u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg S. Radića 3, Zagreb.

O knjizi će, nakon uvodnih riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika prof. Mije Marića, govoriti prof. dr. sc. Lidija Cvikić, predstojnica Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, te autorice izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin, dramske pedagoginje Grozdana Lajić Horvat, Sara Milavec i Diana Čosić te urednica Lada Kanajet Šimić.

Uz nastup učenika program vodi Vesna Kukavica.

 Knjiga SASVIM DRUKČIJI JEZIK – Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika je priručnik o neformalnim oblicima poučavanja i ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom. Budući da sadrži dramske i lutkarske scenske igre, osim svoje primarne namjene on donosi saznanja koja su općenito primjenjiva u području lutkarske i dramske pedagogije. Uz kombinaciju teorijskog i praktičnog pristupa ovim temama, knjiga sadrži i izbor od 40 igrokaza nastalih u Matičinoj Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture namijenjenih hrvatskoj nastavi u inozemstvu, kao i pripremnoj nastavi hrvatskoga jezika u Hrvatskoj, ali i redovitoj nastavi hrvatskoga jezika. Priručnik je i višefunkcionalan jer su igre, vježbe i tehnike navedene u tekstovima posebno označene i povezane s pojmovnikom i QR kodom koji vodi na zasebnu mrežnu stranicu s objašnjenjima. Knjigu su recenzirale prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato.

Mala škola hrvatskoga jezika i kulture odvija se u kontinuitetu od 1993. godine te je do danas u njoj sudjelovalo 1711 polaznika u dobi 9-16 godina iz 41 zemlje svijeta. Ovo oplemenjeno ljetovanje namijenjeno je mladim polaznicima koji žive i školuju se izvan granica Republike Hrvatske kako bi tijekom desetodnevnoga boravka u dječjem odmaralištu na moru ovladali hrvatskim jezikom, te usvojili znanje o svim drugim sastavnicama hrvatskoga identiteta i jedini je program takve vrste u Hrvatskoj. Program se sastoji od jezičnih i kreativnih radionica te sportskih i zabavnih aktivnosti koje ravnopravno sudjeluju u procesu ovladavanja hrvatskim jezikom i poznavanja hrvatskoga identiteta, a provode ga stručni voditelji različita profila.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments