JUBILARNA PLOVIDBA BRODA KUTURE

Brod knjižara-Brod kulture u Sv. Filipu i Jakovu

tekst i foto: Željka Diklan, učiteljica iz OŠ Zadarski otoci Zadar

Učim i pišem glagoljicu s osmijehom na licu.Mastercard Brod knjižara – Brod kulture slavi 10 godina plovidbe po Jadranu. Turneju je započeo 23.07. 2016. i obuhvaćao je posjet 14 mjesta uz divnu obalu Lijepe naše. Svaki pristanak u luku Brod -knjižara dao je bogat kulturno – umjetnički program mjestu domaćinu, ali i domaćini su prezentirali svoju kulturnu baštinu.

Brod je uplovio 3. kolovoza u Sveti Filip i Jakov, sjeverni dio Dalmacije.  Knjižara je bila na otvorenom Velikom mulu uz široku ponudu i povoljne cijene knjiga. Na Brodu se odvijala edukativna besplatna predstava za djecu  „Velika staklena avantura“, a na kopnu predstava za odrasle o životu Marije Jurić Zagorke „Kakva majka, takva kći“.

Udruga Prvi plesIspred Broda tijekom glazbenog dijela učenici OŠ Sv. Filip i Jakov i Udruga prvi ples pokazali su svoje plesne i pjevačke sposobnosti. Nakon prigodnog programa odvijala se Večer književnika, gdje su pisci u opuštenom ozračju predstavili svoja književna djela. Tu je bio pjesnik, kritičar i esejist Davor Šalat, te pjesnikinja Lana Derkač, zatim Rosie Kugli, Silvija Šesto, Sonja Zubović, Kasmir Huseinović, Enes Kišević i Stjepo Martinović.

I ove godine uz Brod se predstavila Udruga glagoljaša Zadar – Ogranak Sv.Filip i Jakov koja je pripremila kreativnu radionicu za djecu – pisanje glagoljicom u kojoj tradicionalno sudjeluju domaći i turisti. Posjetitelji su mogli  pogledati izložbu slika likovne kolonije koju je pripremilo Slovensko kulturno društvo LIPA iz Zadra na čelu s Jožom Arzenšekom iz Turnja.

DSCN4433 (1)Tako su strani i domaći gosti, osim kupanja u čistom moru i pješčanim plažama, raznim događanjima poput Lito folklora, Fešte frita i kroštula, , Večer klapske pjesme, koncerati, dvije atletske utrke za djecu i odrasle,  Balinjerijade, Fjaka filmski festival, turniri iz odbojke … mogli osjetiti miris mora, borova ali i moć knjige, poezije i hrvatske riječi.

Domaćin i suorganizator ove manifestacije je Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakova i direktor TZ Klara Eškinja Glavan. S obzirom da je Turistička zajednica općine Sv.Filip i Jakov bila najbolji suorganizator 2008., 2009. i 2010. godine dobila je u trajno vlasništvo Zlatnu statuu MasterCarda.

Brod nastavlja prema Zlarinu i Trogiru. Sretan put i mirno more!

Udruga glagoljaša Zadar i pjesnik Enes Kišević (1)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments