NI RASPRAVA UVIJEK NE VRIJEDI

Piše: Stjepan Poljaković

svađaU razgovorima s ljudima ovih dana koristim  često izreku koju sam čuo od moga tate:

 „Ludom puta ne nakopa“.

Neku večer bijah svjedokom diskusije u kojoj je jedan kritizirao, a drugi pokušavao objasniti. Koliko smo puta u zabludi misleći da onaj koji kritizira želi čuti naše objašnjenje?

Svjedoci smo sveopće larme i pokušaja da se nešto kaže. Moj  dojam je da nitko ništa ne sluša i da je ludost ikome nešto dokazivati osim ako nisi jako siguran da te iskreno sluša. Tko je naumio, naumio je i tko misli, misli, ma koliko ti kopao i trudio se trasirati mu neki put objašnjenjem ili diskusijom.

Druga misao moga oca: „Što mačka koti, miše lovi.“ Čuđenju što su nam djeca takva i takva po meni nema mjesta. U deset zapovijedi ima dio koji kaže :

„ Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena.“  (Izlazak 20.5)

Dugo to nisam pažljivije analizirao dok se nisam počeo intenzivnije družiti sa starijim ljudima koji su mi pričali o svojem obiteljskom stablu ili stablu naših znanaca. Ne jednom se događalo da slabosti ili loš glas jednog pretka ostavlja trag na nekoliko generacija poslije.

Današnja  generacija se u stvari ne odgaja danas. Odgajala se u generaciji prije. Kada je moj nećak došao na školovanje u Brod, rekao sam mu: „Ono što ja tebi danas govorim, govorio je moj otac meni u tvojim godinama, a  ti ćeš to isto govoriti svojoj djeci.“

„Konju ne prilazi straga, kravi sprijeda, a budali ni sa jedne strane.“

Ovu sam mudrost pokupio na internetu. Koliko smo puta iz znatiželje, inata ili velikoga srca pokušali pružiti pomoć onom tko ju je uporno odbijao? Kako su ti dueli ili spasilačke misije završavale?

S vremenom sam naučio  više kriviti sebe jer nisam mudro procijenio, isplanirao svoj pristup.

Idealista i nepopravljivi optimist vjeruje da su stanje ludosti ili budalasto ponašanje prolazna pojava.

Osim toga, oni kojima mi pokušavamo nešto objasniti, smatraju nas jednako ludim ili budalastim kao i mi njih. Ako ćemo iskreno, koliko smo puta mi bili ili ludi ili budalasti i koliko nam se puta nešto nije dalo dokazati ili nam se nije moglo prići?

Zato, kada se sretnete s drugima, pokušajte otkriti njihove namjere! Imajte na umu tko su i od koga potječu i dobro procijenite treba li im uopće prilaziti!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments