NAGRAĐENI MALI GLAGOLJAŠI

Iz drugih medija /zadarski časopis “Slovo rogovsko”

piše: Jasminka Brižić, učiteljica savjetnica razredne nastave

Foto14Osnovna škola Zadarski otoci – Zadar posljednjih godina njeguje glagoljicu radom s učenicima već od prvog razreda.

Učiteljice razredne nastave Željka Diklan i Jasminka Brižić, koje su ujedno i članice Udruge glagoljaša Zadar, počele su takvim radom, a u posljednje vrijeme su im se pridružile i druge kolegice.

Vrijedno sudjeluju u različitim aktivnostima vezanim za glagoljicu, a nedavno su postigle još jedan uspjeh. Likovni radovi njihovih učenika su nagrađeni na Međunarodnom likovnom natječaju djece hrvatskih iseljenika širom svijeta Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016.

Ovaj likovni natječaj postoji već šesnaest godina, a njegovi inicijatori i organizatori su hrvatski iseljenici i likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić. Ovaj bračni par potječe iz Iloka. Tamo su živjeli do početka Domovinskog rata, a tada odlaze u grad Iserlohn u Njemačkoj. Gospođa Ankica je slobodna likovna umjetnica, a gospodin Ante je također umjetnik, radi u drvu. Dobitnici su mnogih nagrada.

Gospođa Ankica radi kao pedagog s njemačkom djecom na projektu „Kultur und Schule“ (Kultura i škola). Željela je sličan projekt pokrenuti i s hrvatskom djecom te potomke Hrvata iz cijeloga svijeta uključiti u jedan zajednički projekt. Zajedno sa suprugom je projekt objavila na internetu. Sve što su napravili u ovih šesnaest godina napravili su potpuno volonterski,  isključivo za djecu, s mnogo ljubavi i entuzijazma. Svojim djelovanjem žele uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom jer, kako kaže gospodin Ante, „Kad se Hrvati okupe pod istom kapom, onda čine čuda!“

Likovni natječaj svake godine ima drugu temu i drugi hrvatski grad koji je uz Iserlohn domaćin izložbe najzanimljivijih likovnih radova pristiglih na natječaj.

2014. godine je domaćin u Hrvatskoj bio Zadar i OŠ Zadarski otoci. Tema likovnog natječaja je bila Slikam te pjesmo od slavonskog bećarca do dalmatinske pjesme. Na natječaj je stiglo oko 500 radova učenika od prvog do osmog razreda iz cijelog svijeta. Među nagrađenim učenicima su bili i učenici OŠ Zadarski otoci: Lucija Lemić, Mia Erstić, Barbara Brčić, Gabriela Bozanić i Roko Marić. Izložba nagrađenih radova organizirana je u OŠ Zadarski otoci te u Gradskoj knjižnici Zadar.

Ove godine je tema Glagoljica u dječjem oku i srcu.

Na natječaj je stiglo više od tisuću učeničkih radova iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Švicarske, Australije (Tasmanija), Čilea, Argentine, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije (Vojvodina). Stručno povjerenstvo sastavljeno od likovnih umjetnika i drugih kulturnih djelatnika iz Iserlohna imalo je težak posao izabrati najbolje radove jer su djeca uložila mnogo ljubavi, truda, vremena i kreativnosti. Nagrađeno je ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama (učenici od 1. do 4. razreda te učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole).

Među nagrađenom djecom su i učenici Osnovne škole Zadarski otoci:

Leana Tomičić, 1.B razred, učiteljica mentorica Jasminka Brižić

Dora Jordan, 1.B razred, učiteljica mentorica Jasminka Brižić

Stipe Pavičić, 3.B razred, učiteljica mentorica Željka Diklan

Izložbe najuspjelijih radova postavljaju se u Iserlohnu (travanj), Rimu (svibanj), Molizeu (lipanj), samostanu Čokovac na otoku Pašmanu (kolovoz), Zagrebu (rujan) te u Gradskoj knjižnici u Zadru (listopad).

Pokrovitelji ovog natječaja su Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Općina Tkon i Osnovna škola Zadarski otoci – Zadar.

Završavam riječima gospođe Ankice: „Kako je 2014. godine glagoljica proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom, bila bi odlična ideja da se promovira hrvatskoj djeci u svijetu ovo prekrasno slikovito pismo. Ako dijete nauči i zapamti bar jedno slovo glagoljice i obogati ga likovnim izričajem, obogatit će sebe i čuvati hrvatsku kulturnu baštinu.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments