ŽENA U KULTURNOM MOZAIKU

Što nam rade naši u Bosni i Hercegovini?

Održana međunarodna ženska likovna kolonija u Biloj kod Livna

tekst: Marica Kolak
kolonijaLivno/ Sredinom rujna, točnije 17. i 18. 09.2016., održana je osma po redu, međunarodna ženska likovna kolonija u selu Bila kod Livna. To je bila jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe majstorice umjetnosti koje njeguju tradicijske tehnike.

Inicijator a i sadašnji organizator ove likovne kolonije je umjetnik, kipar Branko Ivanković Mito, koji hrabro i s motivacijom za umjetnost sa suorganizatorima, Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno -umjetničkih društava u BH, želi ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih tehnika i vještina i omogućiti im susret s publikom.

Shvaćajući da žena, kao majka i odgojiteljica, ujedno i nositeljica i prenositeljica znanja i vještina na nove generacije, u današnjem, balkanskom društvu, teže stječe pozornost publike od muških kolega, krenuo je Branko Ivanković svojevremeno u jedan hrabri pothvat -organizacije, tada prve a i danas i jedine u BH, međunarodne ženske likovne kolonije.

Posjetitelji su na ovogodišnjoj koloniji vidjeli 15-ak različitih tehnika umjetničkog rada, među kojima su herezu keramika iz Rumunjske, kaligrafija, ikonopis, slikanje slamom, akrilom, uljanim bojama, radovi na svili, slikanje glačalom, pa čak i tehnika fito – kolaža.

Marica KolakU koloniji je sudjelovalo 12 umjetnica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Karmela Bošnjak, Vesna Kvesić, Marina Ivanković, Anđelka Hrkač, Ljerka Đoja, Bejna Sahinović, Dragana Šimić, Hasna Efendira, Julija Stapić, Marica Kolak, Nataša Vukadin i Nada Crnjac. a  i druge umjetnice, njih 7-8 koje nisu mogle doći, pridružile su se sa svojim radovima.

Ove godine je Branko Ivanković Mito sa svojom privatnom galerijom ART MIT, uz neobilaznu pomoć supruge Jakice, sav organizacijski posao iznio sam na svojim leđima a sponzori su potpomogli u hrani i osvježenju.

Koloniju je svečano otvorio načelnik Livna, Luka Čelan, naglasivši pritom kako mu je veliko zadovoljstvo prestavljati grad koji je domaćin ove jedinstvene kolonije kao dijela tradicije i dijela kulturnog mozaika Livna.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments