“DANICA” JE RAŠIRILA KRILA

Proslava nebeskoga zaštitnika i predstavljanje “Danice 2017.”

piše: Krunoslav Šoić
danica, novaZagreb/ Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima proslavilo je blagdan Sv. Jeronima, svojega nebeskoga zaštitnika, svetom Misom uočnicom, u četvrtak 29. rujna, u sakristijskoj kapeli Sv. Križa u zagrebačkoj prvostolnici. Misu je predvodio član Upravnoga odbora, mons. Nedjeljko Pintarić, u molitvenom zajedništvu s mons. Lovrom Cindorijem i predsjednikom Društva Stjepanom Razumom, te članovima i prijateljima društva.

Bila je to zahvalnica za 148 godina postojanja svetojeronimskoga društva, kao i za sve pokojne članove društva, počevši od osnivača, zagrebačkoga nadbiskupa Jurja Haulika i svih njegovih suradnika s kojima je 1868. godine osnovao društvo, te za sve pokojne predsjednike, urednike, ravnatelje, odbornike, članove i radnike, a osobito za pokojne članove koji su umrli tijekom posljednje četiri godine, a to su Rajko Glibo, Dražen Pencel, Franjo Hrg, Ante Marinović, Vinko Gregur, Nikola Puškar, Nikola Radoš, Ivan Kevrić, Stanislav Vitković, Stanko Novina i Mišo Zorenić.

Nakon Mise uslijedila je Književna večer četvrtkom, prva u nastupajućoj akademskoj godini, na kojoj je predsjednik društva i urednik Stjepan Razum predstavilo godišnjak “Danica 2017. – hrvatski katolički kalendar”.

Govoreći o godišnjaku, istaknuo je da je “Danica” u svom 136. godištu (izlazi od 1870. sa 12 godina prekida od 1954. do 1965.) ozbiljan godišnjak jer u njemu surađuju pisci s akademskim naslovima doktora i magistra, ali u njemu uvijek ima mjesta i za pučku književnost. Stoga su i u ovom godištu objavljeni naručeni članci, ali i mnogi radovi koji su pristigli samopoticajno od strane suradnika diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa i iz iseljeništva (Njemačka).

Prvi dio “Danice” donosi rimokatolički i grkokatolički grgurovski kalendar za 2017. godinu, s time da su unutar prvoga u zagradama zabilježeni i oni blagdani koji su obnovom kalendara ukinuti, ali u narodu još uvijek žive. Kalendar je posvećen svetojeronimskom izdavaštvu, tako da je uz svaki kalendarski mjesec objavljena naslovnica jedne od preko 1000 objavljenih knjiga, uz kratki životopis dotičnoga pisca. Bogati su i astronomski podatci za 2017. Zatim su svi radovi razvrstani u devet odjeljaka: “Razmatranja”, “Hrvatska povjestnica”, “Znanstveno-popularni članci”, “Svjedočanstvo života”, “Priče”, “Pjesme”, “Mala Danica”, “Zanimljivosti” i “Koristno”.

U godišnjaku svojim radovima sudjeluje 37 suradnika, od kojih neki imaju i više radova. To su: Nedjeljka Andrić-Novinc, Bosiljka Bačura, Nikola Bašica, Sonja Breljak, Lojzo Buturac, †Emil Cipar, Svjetlana Cvenić, Ivanka Ćulap, Marica Đureković, Mihaela Gluhinić, Vera Grgac, Amalka Herceg, Nada Herceg, Barbara Ilijač, Luka Jokić, Josip Jurčić, Petar Kalić, Marija Kenjerić, Evica Kraljić, Gustav Kren, Marija Kruljac, Marija Kunek, Petar Lubina, Vesna Majnarić, Marinko Marinović, Miroslav Martinjak, Ivica Mihaljević, Ljubica Petrik, Ružica Razum, Stjepan Razum, Vladimir Rešković, Agneza Szabo, Zdravko Šilić, Ružica Šmalcelj, Lovre Torbarina, Magdalena Vlah-Hranjec i Vojmil Žic.

Na predstavljanju, osim urednika, govorili su Barbara Ilijač, Stanka Pavuna, Bosiljka Bačura, Rozina Palić-Jelavić, Ivica Mihaljević, Marica Đureković i Agneza Szabo. Prigodnim domjenkom i ugodnim druženjem zaključena je ovogodišnja proslava Sv. Jeronima.

(…a “Danica 2017.” poput ptice, raširila svoja krila. S nestrpljenjem i radošću je očekujemo i mi daleko od domovine, op.u)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments