DANAS JE PRAZNIK

Berlin/ Neradni je dan u njemačkoj metropoli. Praznik. Sedamdeset i peta obljetnica od kraja rata i oslobođenja od nacističkog terora.

8. svibnja 1945. je bio dan kada je konačno oružje zašutjelo. Drugi svjetski rat završen je bezuvjetnom kapitulacijom Njemačke.

Rat je odnio živote više od 60 milijuna ljudi, ubijeno je preko 6 milijuna Židova, a veliki dijelovi Europe su razoreni, uništeni. Za onoga tko je bio politički zatvorenik, Židov ili je kao vojnik preživio borbe na ratištima 8. svibnja je bio u pravom smislu te riječi -OSLOBOĐENJE.

Različito doživljavanje 8. svibnja tematizirao je u svom čuvenom govoru 1985. godine tadašnji njemački predsjednik Richard von Weizsäcker. „Ne smijemo u kraju rata tražiti uzroke za bijeg, progon i neslobode. Uzroci leže u njegovom početku, ali i dolasku na vlast nasilničkog režima koji je odveo zemlju u rat“, upozorio je Weizsäcker. On je još tada o 8. svibnja govorio kao o Danu oslobođenja. To je 1985. godine još bilo neobično.

Od 2002. je 8. svibnja u pokrajini Mecklenburg Vorpommern službeni Dan sjećanja, ali ne i praznik, a od 2015. to je slučaj i s Brandenburgom. Ove godine je 8. svibnja u Berlinu  jednokratni državni praznik.

Na prijedlog Esther Bejarano koja je preživjela Holokaust 8. svibnja bi u cijeloj Njemačkoj trebao biti obilježavan kao državni praznik. Ona je u otvorenom pismu predsjedniku Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru, kancelarki Angeli Merkel i članovima Bundestaga napisala da bi takav praznik doprinio da se “konačno shvati da je 8. svibnja 1945. bio Dan oslobođenja i Dan na koji je poražen nacistički režim”. Za ovaj prijedlog Esther Bejarano je dobila široku podršku članova Bundestaga o čemu će se njemački parlament tek očitovati.

Osnov je za slavlje za svaku naciju koja je platila veliku cijenu za ostvareni  pad nacizma, za svakog tko je doživio oslobođenje iz koncentracionog logora i za sve Nijemce koji su nakon toga mogli živjeti u slobodnoj zemlji. Francuzi slave Dan pobjede 8. svibnja, Rusija slavi 9. svibnja, Nizozemska obilježava 5. svibnja kraj okupacije. Kao Nijemci jesmo i ostajemo zahvalni da su brojne države prinijele veliku žrtvu i nas same, pa i bez naše volje, oslobodili diktature. I rat i masovna ubojstva priveli kraju. I na koncu nas  i velikodušno podržali na putu obnove i izgradnje demokratske zajednice”, piše Andrea Nüsse u jučerašnjem broju Tagesspiegel.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie
Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie
3 years ago

Kajanje i pomirenje
Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: Kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju u vlastitoj zajednici? A zatim: Kako okajati krivnju, kako zadobiti oproštenje Božje i ljudsko, mir savjesti i pomirenje medu ljudima i narodima? Kako započeti novo doba osnovano na pravednosti i istini?
PISMO HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE O PEDESETOJ OBLJETNICI ZAVRŠETKA DRUGOGA SVJETSKOG RATA […] U Zagrebu, 1. svibnja 1995.