SAVRŠENI UČITELJ – ZBILJA ILI FIKCIJA?

piše: Igor Matijašić
igorSvjetski Dan učitelja hrvatski će učitelji obilježiti radno. Kao što poznata fraza govori o „običnom danu u uredu“, tako će i učitelji provesti uobičajen dan u svom prostoru za kojeg žive – učionici. Uživajući u onome što najviše vole raditi – poučavati one najmlađe.

Da, morat će sređivati i mnogobrojne papire, obavljati čitav niz vezanih i nevezanih razgovora, upisivati ocjene, sate i nastavne jedinice pazeći da nikako ne pogriješe, obavljat će tijekom dana pregršt poslova nakon kojih će umorni otići svojim kućama i pokušati barem malo uživati u svom danu.

Usprkos svemu navedenom i dalje će se „sudarati“ s tvrdnjama da ništa ne rade, da imaju obilje godišnjeg odmora, da djeca iz škole izlaze, a da ništa ne nauče…

Uostalom, kao što je to već i uobičajeno za hrvatski narod, neki učitelje oštro osuđuju, a neki su na njihovoj strani. No, postoji nešto u čemu se obje strane  slažu. Sam položaj učitelja se umnogome promijenio u odnosu na protekle godine.

Još uvijek je svježa opaska o tri najvažnije osobe svakog mjesta u davnoj prošlosti (učitelj, župnik i liječnik). Mnogi će se složiti da je i danas tako, s tom razlikom što je navedeni trojac spao na dva slova – učitelji su svoje mjesto izgubili…

Kako vrijeme odmiče, sve je više onih koji se dotiču (neki s pravom, neki s puno manjim pravom!) pitanja učitelja. A zapravo, najmanje se pita one koji su u neposrednom kontaktu s njima – djecu.

Svojedobno, dok sam još radio kao učitelj u Ivanić Gradu, proveo sam među osmašima anketu o učiteljima. Dobili su zadatak nabrojati 10 karakteristika koje bi svaki učitelj morao imati. Iako, kao i mnoga slična ispitivanja, njihov sud nije sasvim mjerodavan, budući da se radi tek o malom broju ispitanika, vrijedi ga pogledati.

Dakle, učenici su smatrali da savršeni učitelj izgleda ovako:

– duhovit,
– pravedan,
– strpljiv,
– zna saslušati učenike,
– vedar,
– ne zadaje puno zadaće,
– nije strog u ocjenjivanju,
– zna dobro objašnjavati,
– zanimljiv
– dobar prema učenicima.

Ovo je popis osobina koje su dobile najveći broj glasova. Naravno da učenici traže i da učitelj bude iskren, razuman, maštovit, komunikativan, pun znanja, pristojan, skroman, optimist, velikodušan… Nadalje, savršeni  učitelj ostavlja svoje privatne probleme kod kuće, uvijek je spreman pomoći, ne dijeli jedinice za pričanje pod nastavom, ispunjava obećanja, spreman je nebrojeno puta ponavljati, vjeruje djeci, nije previše detaljan …

Zgodno je istaknuti i deset najzanimljivijih osobina savršenog učitelja (gotovo svaki navod zaslužuje uskličnik iza sebe!)

– sporo govori,
– jak,
– ne nosi velike lančiće,
– zna kuhati,
– sportaš,
– zna pjevati,
– mršav,
– bogat,
– ima dobru frizuru,
– mora biti žensko

Nadam se da su se osobe koje rade u školi pronašle u podosta komponenti prvog (možda i drugog!) desetosobinskog popisa. I da će se neprestanim usavršavanjem dodatno oplemenjivati.

Svi znamo da nas jedan Galeb neprestano podsjeća da je savršenstvo nešto čemu treba težiti. Uostalom, čovjek (pa čak i onaj koji uči druge!) zaista uči dok je živ. Upravo zbog toga, ne smijemo zaboraviti poznate i stalno ponavljane rečenice koje je svojedobno zapisao ruski majstor pisane riječi – Lav Nikolajevič Tolstoj:

Ako učitelj voli samo posao, on je dobar učitelj.

Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji od onog učitelja koji je pročitao sve knjige, ali ne voli ni posao ni đake.

Kad učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima, on je savršen učitelj.

 

Na kraju, ostaje samo zaželjeti svim prosvjetnim djelatnicima – sretan Dan učitelja!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments