GLAZBA BRIŠE SUZE

tekst i foto: Sonja Breljak
024Berlin/ Kad ništa ne pomaže samo glazba obriše suze i ohrabri srce...tim riječima u kojima je puno istine, zaključila je Eva Krichmayer -Bilić svoje predavanje održano u večernjim satima netom prošlog petka u dvorani Hrvatske katoličke misije Berlin.

Gošću iz Zagreba je na početku  pozdravio župnik fra Frano Čugura a par riječi je izrekla i časna sestra Anica Marija Cvitković koja se na svoj poziv posvećen vjeri zaputila upravo iz Berlina gdje je odrasla i školovana kao dijete gastarbajtera.

Na službi u Hrvatskoj, bila je u prigodi upoznati berlinsku gošću i njemu obitelj jer su djeca, a Eva Kirchamyer -Bilić i njen suprug (isto tako glazbenik) ih imaju četvero, polazila vrtić koji vode časne sestre.

039Predavanje Eve Kirchmayer -Bilić, pijanistice i profesorice na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, nosilo je  naslov: “Umjetnost kao odraz Božje ljepote”.

Može se reći, da je sadržajem rečenog pred okupljenima u dvorani HKM Berlin, profesorica Kirchmayer-Bilić opravdala naslov i  pogodila u srž, zanimljivo i autentično obrađene teme. Svjedoči o tome i pažnja s kojom je publika saslušala ovo vrlo stručno predavanje.

Eva Krichamyer -Bilić je ovom prigodom govorila o glazbi i njenom umirujućem, terapijskom djelovanju. O glazbi koju osjeti i dijete u majčinoj utrobi, o glazbi koja ispunja crkve i svojom estetikom i skladom produbljuje ljudsku okrenutost vjeri i duhovnosti, o glazbi koja svojim umirujućim djelovanjem smanjuje smetnje u govoru djece i umanjuje i smiruje traumatska iskustva i rane iz nevoljnih, ratnih dana, o glazbi koja briše suze i hrabri srce.

Tu ugodu koju širi glazba vidjesmo i na djelu. Publika je uživala u glazbenim isječcima a na kraju i umijeću ove vrsne pijanistice koja je izvela djelo Dore Pejačević.

066Eva Kirchmayer -Bilić je pijanistica i profesorica na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, nastupala je širom Hrvatske, kao i u Sloveniji, Vojvodini, BiH, italiji, Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Ukrajini, Egiptu i SAD-u.

Organizatorica je i voditeljica brojnih glazbenih, humanitarnih i domoljubnih priredbi. Sestra Eve Krichmayer -Bilić je i sestra Ane Kirchmayer Wonemann, vrsne glezbenice koja djeluje u  Njemačkoj (Osnabrück) a koju smo (s cijelim njenim orkestrom “Adria Ensemble”) imali prigodu slušati prije koju godinu, u berlinskom dvorcu Charlottenburg na Blistavoj noći klasike u organizaciji Saveza hrvatskig društava Berlina.

Eva Kirchmayer -Bilić je u Berlin stigla na poziv HKM Berlin a inicijativom mlade glezbenice Ane Magdalene Begić.

Eva Krichmayer -Bilić će svirati na ovonedjeljnom misnom slavlju u crkvi svetog Sebastiana a prema obećanju, eto je zasvirati i poslušati i zborno pjevanje i na nedjeljnom misnom slavlju u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu.

Bilo je to poučno i ugodno predavanje i lijep susret s Evom Kirchmayer-Bilić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments