JUBILARNA OBLJETNICA

tekst i foto: Alfred Matijašević – DVD Stružec

maNedavno se u Gornjoj Stubici dogodio krasan jubilej – tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo je obilježilo 125 godina postojanja.

Svega nekoliko društava u Krapinsko-zagorskoj županiji su slične starosne dobi.

Kako to inače biva, ovakove ili pak sve godišnjice se obilježavaju iznošenjem postignutih rezultata protekloga razdoblja od posljednje skupštine i zacrtavanjem planova za idući period.

Idući period je u vatrogastvu nemoguće predvidjeti, čovjek može pokušati planirati prihode i rashode, ali nikako događaje – požare, nesreće, prirodne nedaće i ostale vatrogasne intervencije …

saOvogodišnje jubilarna proslava je protekla izuzetno radno. Za ovu prigodu upriličena je javna pokazna vježba “Stubica 2016.”, na kojoj je sudjelovalo 5 lokalnih društava (DVD Donja Stubica, DVD Sv. Matej, DVD Dobri Zdenci, DVD Šagudovec, DVD Gornja Stubica), te DVD Stružec, koje je bratsko društvo DVD-a Gornja Stubica.

Scenario vježbe je predvidio: te nedjelje je opožarena OŠ Matija Gubec u Gornjoj Stubici; nedaleko od škole dogodila se automobilska nesreća (spašavana je jedna osoba iz demoliranoga automobila); u blizini je izbio požar na otvorenome prostoru, a kišovito vrijeme je pridonijelo naglome izlijevanju obližnjega potoka i prijetila je dodatna opasnost da škola bude na kraju i poplavljena (hitrom akcijom je zečjim nasipom škola ipak obranjena i redovna nastava je mogla uredno biti održana idućega dana).

DSC_7390Kao i uvijek, ova vježba je dokazala i pokazala zašto je Vatrogastvo važan čimbenik u životu svake sredine, kada se radi o bilo kakovoj hitnoj pomoći građanstvu u situacijama koje se odjednom pojave ili pak dogode. Sve se svodi na brzi dolazak na mjesto nekoga dogođaja, kvalitetno spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba, kao i preventivne akcije prijetećim stihijskim zbivanjima.

Ali kako bi efikasnost bila uspješna, potrebno je naravno mnogo truda i istinske ljubavi za ovaj poziv – bez obzira na vrijeme kada se nešto dogodi (bilo danju ili noću), bez obzira na vremenske okolnosti (nevrijeme, snijeg, kiša, poledica …).

Kako bi se moglo dobro nešto odraditi, potrebit je naravno i adekvatan alat za sve to. No, novac je ovdje veliki problem – nema ga dovoljno, a izazovi su prisutni i zahtjevniji, a vozila i ostala pomagala su skupa.

U ovoj vježbi je ipak pokazano, da se sa skromnim sredstvima uz optimalno korištenje, mogu uspješno dosegnuti željeni ciljevi.

seNakon iscrpne vježbe te analizom iste na terenu, prionulo se onome svečarskome dijelu, gdje su podijeljena priznanja i plakete, te domjenkom uz dobru kapljicu kod Rodyja, zaokružena jedna uspješna sezona suradnje među društvima.

Gradski čelnici te vatrogasni voditelji iz Gradova i Županije zahvalili su sudionicima i organizatoru na vrhunski izvedenoj vježbi Stubica 2016. ne krijući ponos na svoje vatrogasce uz obećanje daljnje potpore kako bi što efikasnije i u buduće mogli odrađivati svoje zadaće.

Sretno kolege vatrogasci uz stari pozdrav – Vatru gasi, brata spasi!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments