LAKO JE VAMA…

tekst: Josip Mayer
Iseljeni-Hrvati-dijasporaPonukan člankom na jednom portalu pod naslovom MARIĆEVA REFORMA i riječima:
„Imate bogatu baku sa švicarskom mirovinom? Bit će još bogatija“, počeo sam razmišljati.

Članak me je dirnuo i podsjetio na riječi koje se često puta čuju od pojedinih hrvatskih građana, među koje spadaju i hrvatski političari.

Smeta li nekome što se u poreznoj reformi želi izaći u susret iseljenicima i povratnicima?

 „Poznajete li možda bogatu baku sa švicarskom mirovinom?“ pita se gospođa Ruža Studer Babić, osnivačica portala “Moja domovina net“,  autorica članka pod gore navedenim naslovom, neumorna humanitarka i aktivistica zajedno s gospodinom Zlatkom Jambrešićem i članovima grupe povratnika, iseljenika i useljenika.

I, svaka im čast obzirom da mi nije poznata ni jedna takva grupa ni udruga! Čast humanitarnim udrugama i pojedincima koji bi se ovako intenzivno i s velikim žarom zauzeli i borili za čovjeka iseljenika!  Najavljuju, kad se dogovore  i osnuju udrugu, da će se  boriti i nastaviti rješavati iseljeničke probleme sa žarom i voljom.

Vjerujem da to smeta u najmanju ruku onima koji su takav porezni zakon donijeli, a to su bivši ministar financija Linić i njegova stranka. Naravno, uz potporu ondašnje Karamarkove oporbe, takvo što ne bi ni prošlo proceduru.

E, sada dolazi do problema! Netko bi trebao ispraviti u Vladi ‘krivu drinu’. Pogreška je tu itekako velika.

Švicarski iseljenici kažu kako bi se vratiti u Hrvatsku kada ti takav sustav, koji nameće porez i koji ugrožava daljnju životnu egzistenciju bio drugačiji…  .A tko bi drugi trebao ispraviti ‘krivu drinu’ nego bivša oporba, a sada vladajući na čelu s ministrom financija Zdravkom Marićem? Upravo to je ono što i meni osobno smeta. Što se ljudski ne dogovore prije nego što se takav zakon ne donese?

Iako novi ministar Marić obećava da će smanjiti porez, nije to sigurno, jer ako sadašnja oporba, a nekadašnji vladajući to ne dozvole, Sabor neće potvrditi odluku u korist umirovljenika.

Prema tome, švicarski umirovljenici, koje taj porez uz  još neke zahvaća, osuđeni su na čekanje, između dogovora, milosti i nemilosti dviju najvećih hrvatskih stranaka. Oni ne traže milost, već pravednije porezne zakone, za sve jednako podnošljive.

Kada bi se porezni slučaj i riješio pozitivno u korist  umirovljenika povratnika, oni kažu da to nije dostatno. Još uvijek im predstoji teška bitka na relaciji retroaktivnog oporezivanja.

Kada već govorimo u famoznom povratku, što bi bilo da se odjednom svi iz iseljeništva vrate? A –  posla nema ni za domaće. Zato ni sam ne vjerujem u povratak ho-ruk, već više vjerujem na onaj poticajni, dugoročni povratak. To do sada nije ni jedna Vlada poticala.

Jer da je bilo  promišljeno, danas Hrvatska sigurno ne bi bila u situaciji da mnogi mladi pakuju kofere i odlaze. Opet s trbuhom za kruhom! Vjerojatno bi se i demografska slika makar malo popravila, za razliku od dosadašnje.

Danas je hrvatskim političarima potrebno duplo, ponekad i troduplo razmisliti

kako zaustaviti odlazak mladih, kako ‘zadržati’  srednji stalež, kako povećati natalitet… A sve to zajedno ne ide bez poštivanja i međusobnog uvažavanja, uključujući i hrvatske iseljenike, povratnike i useljenike i njihovu teško zarađenu mirovinu.

A to se može učiniti jedino bez:

zavisti, gnjeva,
proždrljivosti, oholosti,
bludnosti i škrtosti
jednih naspram drugima.

Jer, ako je baka bogata ili ako netko ima, imat će i drugi uz njega. To ne znači da su oni novac našli na ulici, već  su ga cijelog svog života, odvojeni od domovine, teško zarađivali.

Nijemci bi rekli:

Leben und leben lassen.

Živjeti i pustiti drugoga živjeti, najbolji je način za poboljšanje međusobnih međuljudskih   odnosa.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Ispričavam se na još jednom dodatnom komentaru. Iseljenici uvjek misle na domovinu,ali ih domovina sustavno odbija. Upravo razmišljam,čitajući jedan njemački tjednik.Koji najavljuje da će u toku božićnih praznika,gradonačelnik jednog njemačkog grada,pozdraviti sve svoje iseljenike, diljem europe i svijeta..Ljepo je to od dotičnog gradonačelnika,da se sjeti svojih iseljenika. Približavaju nam se Božićni i Novogodišnji svetki uz obiteljske proslave, biti će dosta vremena i za neka druga razmišljanja.Možda se netko u tom vremenu ipak navrati i doda koji dodatni dobar komentar na ovu temu. Kada bi hrvatski sustav bio više okrenut,u mjesto zavidnosti i ljubomori,i ne razumljivim poreznim nametima,svojim iseljenicima radno.Stvaralaštvu,privredi te… Read more »

Slavonka
Slavonka
7 years ago

Ponajprije pozdravljam uvaženu gospodu, gospodina Mayera i gospodina Jambrešića! Ne želim polemizirati više na ovu temu. Vrlo rijetko, gospodine Mayeru, čitam lokalne i ine novine, na TV gledam samo birane emisije, a radio rijetko slušam. Ništa zlobno nisam mislila kada sam postavila pitanje s kakvim problemima se susreću švicarski umirovljenici jer doista nisam znala. Zar je grijeh pitati, ako nešto ne znaš? Nikome nisam zavidna kako mi Vi želite “prikvačiti”. I živim svoj umirovljenički život uživajući u svom podmlatku. Ne znam što ste mislili kada ste rekli da se nisam pomakla s mjesta. Nisam se pomakla odlazeći u inozemstvo trbuhom… Read more »

Josip Mayer
7 years ago

Poštovana gospođo Slavonka Eto, gospodin Zlatko Vam je sve iz prve ruke rekao,a da ste se malo potrudili saznati više,o tome su pisale lokalne novine,portali vidilo se je isto i na HTV-u i drugim raznim medijama i R-postajama..Ipak nemogu razumjeti pojedine ljude.Kako se može biti drugima zavidan. A, sam zasebe ne maknuti se ni korak s mjesta. Sjećam se vremena,kada sam još kao mladić odlazio u Njemačku,onda su nam pojedinci govorili.Nebi ja išao nikuda iz Juge,za mene je ovdje njemačka.A sada su nam ti isti zavidni na mirovinama.Pa kuda je nestalo to dobro vrijeme,a nadali smo se svi,nakon oslobođenja hrvatske,… Read more »

Slavica
Slavica
7 years ago

Poštovani gospodine Zlatko ,izvinite unapred ako čete se nači uvređeni ,ali moram reagirati na vaš komentar.Naime imam priliku usporediti svoga oca koji je časno zaradio mirovinu u Đuri Đakoviću i sa 46 godina radnog staža otišao u punu mirovinu koja iznosi 2200 kuna.Sramotno!!! Ipak moj otac živi i moja majka u obiteljskoj kuči koju su naslijedili od njegovih roditelja,stan koji je dobio od ĐĐ vratio je jer nije htjeo nekoga zakinuti. Što se tiče njegove generacije ,večinom su naslijedili kuče od roditelja i u njima ostali krpali i životariti. Moj otac je za vrijeme Domovinskog rata radio u ĐĐ i… Read more »

Zlatko
Zlatko
7 years ago

Malo o Švicarskim mirovinama… RH je s 52 države potpisala međunarodne ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Nažalost, ti ugovori nekima pogoduju, nekima opet ne, jer su porezne stope velikih razmjera, ovisno od države do države gdje se mirovina i zaradila. Tako da umirovljenici sa Švicarskim mirovinama, spadaju u najvišu poreznu stopu. Čitam ovdje da gospođa pod nikom “Slavonka” piše s gorčinom kako domaći nemaju problema s mirovinama, osim kako s njom preživjeti? Shvaćam ogorčenost te gospođe, ali ima stotine stvari, što ne može nikako uspoređivati i ujednačavati s mirovinama ljudi iz iseljeništva, koji su se vratili u domovinu pod stare… Read more »

Slavonka
Slavonka
7 years ago

Poštovani gospodine Mayer! Već dulje vrijeme pratim Vas na HGB. Često se osvrćete na naše ljude koji su u Švicarskoj ostvarili svoje mirovine. Molila bih Vas u svoje ime i ime mnogih koji ne znaju u čemu je problem s tim mirovinama da nam KONKRETNO objasnite o čemu se radi. Mi, koji smo ovdje zaradili svoju zasluženu mirovinu, uopće nemamo problema. Sve nam je jasno osim problemskog pitanja: “Kako od nje preživjeti?” i to nakon punih 45 godina radnog staža i nešto više od 66 godina života. Molim Vas iskreno, objasnite kakvi su to problemi sa švicarskim mirovinama!A sigurno jesu… Read more »