KRAJNJE JE VRIJEME

piše: Josip Mayer
moj-rodni-kraj-d4bddabe72c29c21942b361bcd65b604_view_lU  ovo predbožićno vrijeme čitam na stranicama raznih časopisa ili portala ohrabrujuće članke o raznim događajima što se imaju dogoditi još ove godine. Za oko mi je ovoga puta  zapeo članak iz Ureda RH za iseljeništvo pod naslovom „Želimo živjeti u Hrvatskoj“.
Treba napomenuti da se upravo u ovoj godini 2016. sve više u domaćim i iseljeničkim medijima piše i govori o hrvatskom iseljeništvu. U  jednom takvom članku gospodin Zvonko Milas čestita  Božić i novu 2017. godinu svim iseljenicima, te se obraća iseljeničkoj mladeži ovim riječima:

 
„Hrvatska bi trebala postati zemlja dolaska i ostanka, a ne samo prolazaka i odlazaka.“ Poručio je to Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u razgovoru s  mladima hrvatskog podrijetla drugog, trećeg i četvrtog naraštaja.
Gospodin Milas nastavlja dalje:
„ Mladi  izražavaju zadovoljstvo stipendijama i time što su uopće u Hrvatskoj, u svojoj domovini, što mogu upoznati kulturnu baštinu, sve ono što im je do sada bilo nepoznato.  Naravno da tu postoje prepreke, ali i koraci koji bi mogli učiniti poboljšanja svega onog što oni moraju proći… i stjecanja državljanstva i zdravstvenog osiguranja.“
 
Znam da će sada netko kazati da su ovo opet  samo prazna obećanja, ali nekad moramo nešto i povjerovati. Željeli mi to slušati ili ne željeli, mi drugog izvora informacija nemamo. Stvarnost je takva je da se u ovoj godini sve više pojačano o iseljenicima govori i piše kako u  mnogim domaćim tako i inozemnim medijima pa i to daje nadu u bolja vremena.
 
U svakom slučaju, meni osobno se  to jako svidjelo, a vjerojatno će se svidjeti i  nekima drugima,  posebno mladom naraštaju na koje se ovaj članak odnosi.
Jednostavno  sam morao uzeti vremena i poslati ovo na portal HGB.
 
Netko bi rekao za nas prvu iseljeničku generaciju: „Prošla baba s kolačima“, ali mi smo još tu prisutni, pratimo budnim okom hrvatsku politiku, posebno iseljeničku i još smo sposobni gurati kolica prema boljim danima.
 
Jer stvarno, krajnje je vrijeme da  se netko obrati mladim iseljenicima:
 
Vratite se! Hrvatska vas treba!“
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments