ZAHVALA I POZIV NA SURADNJU

Iz Izvješća Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije Berlin

Crkva-svetog-Sebastijana14-300x2251Berlin/ – Svaka strana misija na svijetu dio je jedne katoličke biskupije, pripada sveopćoj katoličkoj crkvi, znači da treba dati svoj doprinos. Mi Hrvati u Berlinu već godinama dajemo veliki doprinos u Berlinskoj biskupiji za jačanje vjere u ovom gradu, stoji u uvodu Izvješća u kojemu se, u njegovu nastavku, članovi Župnog vijeća HKM Berlin, vjernicima Misije obraćaju ovako:

– Dragi vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin, prva godina mandata Župnog vijeća je prošla. Ovim putem vam želimo zahvaliti na izraženom povjerenju, vašoj podršci i angažmanu u našoj misiji.

Statut župnih vijeća u Berlinskoj biskupiji nalaže da se župljanjima jednom godišnje predstavi njegov rad. Ovim letkom donosimo pregled rada župnog vijeća u protekloj godini, njegove glavne teme i inicijative.

Župno vijeće je imalo pet sjednica, 6. je pripremljena ali nije održana. Za svaku sjednicu postoje zapisnici i održane su prezentacije na sjednicama, dokumenti koji su svim zainteresiranima dostupni na uvid u župnom uredu.

Budućnost misija, očuvanje vjerskog i nacionalnog identiteta Hrvata u iseljeništvu su aktualne teme u različitim crkvenim, društevnim i političkim segmentima. Kako misije trebaju djelovati da bi nadalje mogle vršiti svoje poslanje među Hrvatima, kako na pastoralnom planu tako i u njegovanju nacionalnog i kulturnog identiteta? Kako vjernici u današnjim okolnostima mogu prenijeti vjeru svojih otaca na mlađe generacije? – pitanja su o kojima smo i mi u župnom vijeću raspravljali.

Svjesni velikih izazova pred kojima stoje sve misije diljem Njemačke župno vijeće je početkom godine planiralo provođenje široke ankete među Hrvatima u Berlinu. Iz vremenskih razloga izrada i izvedba ankete odgođena je za kasniji termin. Da bismo si ipak stvorili sliku o stanju u župi, te saznali razmišljanja i potrebe vjernika te na osnovu toga već za školsku godinu 2016./2017. mogli izraditi pastoralni plan i program, odlučili smo se koncentrirati u nastojećoj školskoj godini na rad i ponudu za djecu, obitelji i mlade.

Stoga smo prije ljetne stanke sazvali voditelje grupacija djece i mladih, roditelje i mlade na tri sastanka, kako bi saznali koje potrebe vide u radu s djecom i mladima te koje želje i prijedloge imaju na tu temu. Kroz analizu tih saznanja i slijedom rasprave na sjednici župnog vijeća, zajedno sa svećenicima, definiran je pastoralni plan za školsku godinu 2016./17. koji se fokusira na rad s djecom i mladima.

Od ljeta do sada smo skupa sa svećenicima i puno angažiranih župljana već uspjeli ostvariti jedan dio pastoralnog plana, posebice u pripremi za sakramente. Do ljeta želimo također zajedno s pastoralnim osobljem i u radu s ministrantima, ostalom djecom i mladima, pojačati organizaciju i rad u tim grupacijama.

Od srca vas pozivamo i u novoj godini na suradnju i zajednički rad za dobrobit naše Hrvatske katoličke misije u Berlinu, te i nadalje rado želimo čuti vaše želje, ideje, zapažanja kako bismo zajednički nosili odgovornost za budućnost nas Hrvata katolika u Berlinu. Od srca želimo čestit i blagoslovljen Božić, te svako dobro u novoj 2017. godini, stoji između ostalog u Izvješću Župnog vijeća HKM Berlin.

Članovi Župnog vijeća HKM Berlin su: Anica Krstanović, predsjednica, Mijo Marić, potpredsjednik, Suzana Smolković, potpredsjednica, Martina Ćosić, zapisničarka, Ivan Bačak, Marina Bačak, Marija Krstanović, Pero Marić, Stipo Milanović, Draška Perić, Marija Širić kao izabrani te ostali, po pravu:  fra Frano Čugura, voditelj misije, fra Radoslav Tolić, dušobrižnik, Edvard Sokol, dušobrižnik, đakon Nikola Horst Kaya, dušobrižnik za mlade i Janja Tadin, tajnica misije.

Cjelovito Izvješće može se pročitati na online stranici HKM Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments