MORSKI PAS

piše: Marija Juračić
morski pasU našem domu se nekako spontano uvriježilo da, kada  razgovaramo o moru i o ribi, odmah prijeđemo na dalmatinsko narječje. Tako i moj zet postane Dalmatinac poštujući onu staru narodnu; odatle si, od kuda ti je žena.

Da ne duljim. Vratio se s tržnice, bacio najlon vrećicu na stol i rekao:

“Evo punice, sitija san se vas pa san na peškariji kupija ovega morskega pasa za obid.“

„A jesi, srićo moja? Mene si se sitija? I pasa si kupija? A oli te ovi pas sitija na punicu?“ povezujem njegove čudne asocijacije.

Vidi da je pročitan pa počinje vrdati:

„ Nisan tako mislija.“

„A kako si mislija? Jesi reka da te ovi pas podsića na mene?“ želim raščistiti stvari.

A znaš li ti, srićo moja, da je ta beštija najodvratnija morska beštija koja ima samo dvi vijuge u mozgu; žderi i napadaj. I ne viruj ništa onim psiholozima od beštija koji kažu da ti zvir neće ništa ako nije ugrožena. A znaš li zašto lažu? Jerbo  pas nima osićaja ni stida. Samo grabi i ždere. Neću reći da nema sličnosti s nekima koji već jesu i koji još nisu u Remetincu, ali di ti je pamet, sinko, da mene povezuješ s tom beštijom?“ uvjeravam ga usrdno, a on ka riba  na suvom, zinija i nikako do riči.

Onda se još umiješala moja kći i to smijući se:

Hajde, stara, budi sritna da ga podsićaš na pasa. Zabrini se tek ako kući donese kakovu giricu ili nedajbože papalinu. Dok si ti u njegovoj svisti pas, onaj morski, sve je u najboljem redu.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peki
7 years ago

odlično 🙂