KAD SE GLAZBA VOLI

tekst i foto: Sonja Breljak   .…foto album

048Berlin/ Lijepo li je i ugodno bilo to glazbeno druženje u večernjim saima netom prošlog četvrtka u Restoranu Zum Kegel u berlinskoj općini Tegel. Naime, glazbenu večer su priredili i u goste drage hrvatske prijatelje pozvali članovi Tamburaškog orkestra Wellebit 1902.

Kao što je i iz naziva orkestra razvidno, Wellebit u kojemu sviraju sve redom Nijemci a tek je osnivač Franz Krznar, Hrvat porijeklom iz Like, još od 1902. godine svira tradicijski instrument tamburicu i, među ostalima, intenzivno njeguju hrvatske melodije.

Restoran Zum Kegel gdje Wellebit ima redovite probe već više decenije, nije velik ali u njega stanu i ugodno se druže i njemački i hrvatski ljubitelji glazbe.

Ovom druženje, nazočio je i ministar savjetnik u veleposlanstvu RH u Njemačkoj, Ante Cicvarić sa suprugom te predsjednica Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice Mira Kiš, Nada Zovko, Eva i Gerhard Tilh …

Bilo je više nego lijepo.

Sve je kratko pozdravio voditelj Wellebita, Horst Budde. A onda je dao znak rukom i 3,2,1 …glazbe je krenula. Smjenjivale su se orkestralne izvedbe s onima uz koje je pjevala naša Đurđa Brozičević. Pa i sva publike zajedno.

Kako doznasmo uvidim u korespondenciju Wellebita, inicijativom novinarke Aleksandre Brnetić,  predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivan Milas, ovih je dana pismeno, pozvao Wellebit da gostuje na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima.

O, da posjetiti Hrvatsku i svirati među Hrvatima, davna je i žarka želja svih članova Wellebita!

No, na prijedlog i poziv iz Hrvatske, voditelj Wellebita, Horst Bude, morao je, na žalost, odgovoriti negativno. Učinio je to, jer godine i bolest većine članova ovog jedinstvenog tamburaškog sastava, više ne dopuštaju takva putovanja.

Lijepo da je poziv iz Hrvatske stigao. No, prekasno je do njega došlo.

Horst Bude, voditelj Wellebita je, u razgovoru s nama, izrazio iskreno žaljenje da velika želja svih članova ovog orkestra, nije više ostvarima.

No, u zamjenu za takvo putovanje i nastup u Hrvatskoj, predlaže mogućnost koja bi, u neku ruku, bila  lijepo priznanje ovim dragim ljudima koji iz čiste ljubavi prema glazbi, tako dugi niz godina, cijelo jedno stoljeće, kroz razne generacije, njeguju i hrvatski identitet: nastupiti na obilježavanju i proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske u Berlinu.

Bilo bi dobro na pozitivan odgovor i na ovaj prijedlog i ostvarenje ove skromne želje Wellebita, ne čekati predugo.

 

foto album: Kod Wellebita

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments