CJEPIVO JE SIGURNO I UČINKOVITO

Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije Europske agencije za lijekove, zaključio je kako je cjepivo AstraZeneca sigurno za korištenje i učinkovito.

Službeni stav EMA-e jest da cjepivo AstraZeneca nije povezano s većim rizikom tromboembolije te da je sigurno i djelotvorno.

Iz EMA-e kažu da se pri cijepljenju milijuna ljudi ipak ne može odbaciti mogućnost pojave i rijetkih slučajeva razvijanja bolesti. Ali da je korist cijepljenja veća od rizika razvijanja simptoma i bolesti.

Nakon cijepljenja ipak treba obratiti pozornost na moguću pojavu sljedećih simptoma nakon kojih treba potražiti liječničku pomoć: gubitak daha, bol u prsima i želucu, oteknuće ili osjećaj hladnoće u rukama ili nogama, ozbiljna ili pogoršavajuća glavobolja i/ili zamućenje vida, krvarenje, višestruke modrice, crvene ili ljubičaste točkice na koži, krvavi podljevi ispod kože.

Njemački ministar zdravstva odobrio je od danas nastavak cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

“Bilo je ispravno obustaviti cijepljenje AstraZenecom iz predostrožnosti dok se ne analiziraju slučajevi pojave tromboze kako bi se dobilo na sigurnosti. Treba sad dodati informativne listove za liječnike i pacijente. Ponovnim cijepljenjem sada je važno nadoknaditi četiri dana koja su prošla od obustave”, rekao je ministar Spahn.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments