TKO BRINE O ISELJENIČKIM UDRUGAMA

tekst i foto: Josip Mayer

jpg 3Ideja o otvaranju kuće hrvatskog kulturnog centra u Stuttgartu već je poprilično stara, pa iako je nekada bila vrlo vruća tema, danas se utišala. Dobro bi došla mnogim udrugama i društvima koji ne mogu dobiti ili održavati svoje prostorije.

Hrvatski kulturni centar bi posebno dobro došao, kako odraslima tako  i novim mladim generacijama koje tek dolaze.

Prošle godine, negdje prije Božića, zatvorio nam se HKŠU „Miroslav Krleža“ u Stuttgart Felbachu koji je od samoga osnutka posjedovao i svoje vlastite prostorije.

Ne znam zašto! Vjerojatno zbog pomanjkanja radne snage kako se to već uobičajeno kaže. Ta udruga je dosad odlično funkcionirala, okupljajući oko sebe već dva desetljeća, uz one starije, i mlađe generacije.

Pitanje je samo vremena kada će se negdje u Baden Wirttemberg ili još negdje drugdje zatvoriti još neka hrvatska udruga, za što tek saznamo kada je već prekasno, kada im nema pomoći. U svakom slučaju, malo ih se otvara.

Problem je oduvijek, osim pomanjkanja radne snage, bila riznica i gospodarenje klupskim novcem. Jednostavno, nema prave dugoročne klupske strategije. Najgore je kada se stvore dvije stranke, kao  u vladi i oporbi i nikako se ne mogu dogovoriti. Jedni govore da treba raditi za klupske prostorije, a drugi za mlade u folkloru. U tom smislu, najbolji je miješani upravni tim s mladima i odraslima.

Kada već govorimo o okupljanju mladih u društvo, pada mi na pamet HKZ „Stuttgart“ čiji sam član bio duže vrijeme. Otkada su stigle mlađe generacije i preuzele vodstvo udruge od starijih, HKZ „Stuttgart“ odlično funkcionira vođen školovanim i obrazovanim kadrom.

Bio sam član i  KUSV „Zrinski“ Waiblingen koja je tada imala šest ogranaka, a predsjednik je bio  Mirko Vidačković. Udruga je to u  kojoj je radila ponekad i cijela moja obitelj još od početka poratnih vremena. Osobno sam obavljao više dužnosti skoro deset godina: od dopredsjednika, do ekonoma i radnika tamo gdje god  je bilo najpotrebnije. Još i danas dobivamo zahvalnice. Lijepo je da se  sjete i nas pri svakoj  proslavi obljetnice udruge koja je prošle godine slavila 25 godina svoga postojanja.

Već odavno krenulo se, već uhodanom klupskom strategijom, modernijim putem vođenja udruge, promjenom i dopunom klupskog statuta čime smo postigli uredno vođenje udruge. Danas su vođenje preuzeli mladi stručni ljudi, visokoškolovani i obrazovani koji su nekad igrali u našoj udruzi nogomet.

Udruga je izabrala 7 članova u upravu. Toliko ih je najmanje potrebno da se uopće može jedna udruga u Njemačkoj prijaviti i funkcionirati.  Kasnije je bilo već i 11 članova. Ponekad se uključivao i veći broj. Imali smo u upravi odgovorne ljude: predsjednika, dopredsjednika, rizničara, tajnika,  ekonoma i dva nadzorna člana za riznicu što je vrlo važno.

Svi smo složni da nam ne treba stvarati od udruga i klubova geta, da su i druge nacije u hrvatske udruge i klubove dobro došle, kako u nogometu tako  i u folkloru ili nekim drugim kulturnim i sportskim aktivnostima.

Naravno,  dobrodošli su svi oni koje vole Hrvatsku i hrvatske udruge i društva, te se drže njihovih pravila i statuta.

Danas gotovo da i nije poznato tko se brine o hrvatskim udrugama i klubovima.

A potreba za njihovim opstankom i djelovanjem više je nego goruća.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Eto možda se otvore nekome još širje oči.Da se pune ne prepiremo.Nit izmišljamo toplu vodu.Po mom mišljenju.Hrvatske iseljeničke zajednice udruge i društva.Nebi trebala biti samo briga,središnjeg ureda RH za iseljeništvo koje je ipak odlučilo dati neku financisku potporu i Hrvatskim iseljeničkim,udrugama,društvima i zajednicama.Već bi Hrvatske iseljeničke udruge,zajednice i društva,trebale također biti posebna briga Ministarstva turizma i njegovih zajednica.Jer upravo iseljeničke zajednice,udruge i društva predstavljale su Hrvatsku i dan danas je predstavljaju i činit će to rado i dalje u budućnost.

Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Kako smo se već i sami puno puta uvjerili.Hrvatski političari rado posjećuju Hrvatske iseljeničke udruge i društva,posebno na pokrajinskim zabavama i plesnjacima,kod koji se imaju priliku i sami predstaviti.Kada bi ih se pitalo kako iseljeničke udruge uopće funkcioniraju i preživljavaju kraj sa krajem te koliko ih ima u Europi i Svijetu aktivno i koliko ih se je po državama u ovih još malo pa trideset godina zatvorilo.Vjerojatno nam nebi znali odgovoriti ,jer za iseljeničke udruge,društva i zajednice ne postoji društvena statistika slično ni registar.Što je također vrlo pogubno želimo li zajednički napredno surađivati i funkcionirati.

Josip Mayer
Josip Mayer
5 years ago

Tko brine o Hrvatskim iseljeničkim udrugama i društvima??Ne štedimo li možda na krivoj strani.Zašto nam mnoge iseljeničke udruge i društva propadaju.Kako i na koji način za budućnost više oživjeti Hrvatske iseljeničke udruge i društva.To i još mnoga druga iseljenička društvena,pitanja postaju sve više i više za budućnost goruća pitanja.Koja bi u svakom slučaju osim poticanja Hrvatskoj jezika,što je posebno za pozdraviti.Trebala također zabrinjavati,koga drugoga već, središiji ured RH za iseljeništvo.

Josip Mayer
Josip Mayer
7 years ago

Gospodine Zvonimire hvala Vam na Vaši uviđanjima i meni pohvalama,ali samo to nam nije dovoljno.I sami ste rekli da se o tome treba da razmišlja.Da nije istinito bilo bo čudno koliko ste Vi u ovih par rečenica pogodili u sridu. Što sve muči hrvatske iseljeničke udruge i društva. Momentalno ništa drugo mi ne pada na pamet.Već potrebno je stvoriti iz tih uspješnih udruga,možda i od onih manje uspješnih.Novu generaciju udruženih,starijih i mlađih radno iskusnih članova udruga.Kojima neće biti na prvome mjestu,isključivo politika i politikanstvo.Već da se zajednički stvarno, iskreno i ozbiljno uzmu u koštac,o stvarnim gorućim problemima,iseljenčkih udruga,zajednica i društava.Ako… Read more »

Zvonimir
Zvonimir
7 years ago

Članak je dobro napisan, o tome treba da se razmišlja kako poboljšati udruge. Krleža iz Fellbacha se zatvorio radi toga što je sve manje ljudi dolazilo u dom. Naši bočari su rađe išli kod talijana nego u svoj dom. Mladi su odustali kad su saznali da treb i nešto raditi. U felbachu živi oko 700 hrvata a članova iz felbaha je bilo jako malo. Nažalost to je živa istina. Josipu svaka čast što piše i ovakvim problemima. Moramo razmisliti kakva smo nacija, ne držimo se zajedno nego nas razdvaja ljubomora.