ČAS HVATSKIH BESPUĆA

Lukovdol se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Gorskog kotara, na području Grada Vrbovsko, 5 km sjeverozapadno od Severina na Kupi, na nadmorskoj visini od 349 m. Smješteno je na županijsko prometnici, udaljen oko 2 km od stare Lujzijanske ceste koja povezuje Rijeku i Zagreb. Lukovdol je najpoznatiji po rodnoj kući pjesnika Ivana Gorana Kovačića. Tu se svake godine održava pjesnička manifestacija Goranovo proljeće…

REAGIRANJE

piše: Silvija Šesto
IMG_0737Zagreb/
Nakon  “spontanog” poziva na razgovor u Ministarstvo kulture i “argumentacije” kako je Lukovdol kažnjen zbog lošeg izvješća pri trošenju državnih sredstava, pitam se hoće li to isto Ministarstvo provjeriti sva izvješća unatrag makar nekoliko godina, vlastitih službenika?

Jesu li izvješća njihovih službenika na pustim putovanjima po sajmovima knjiga, ljetnim radionicama za djecu s polaznicima koji ne prelaze prst jedne ruke, te mnogobrojnim “akcijama” i okruglim stolovima koje govore o promicanju čitanja; uredno ispisana?

Što su učinili svih ovih godina, kakvi su efekti?

Bila sam najsretnija kad nisam znala jer, NEZNANJE U HRVATSKOJ JE RADOST. No, ako već dijele našu lovu, neka je dijele pravično.

Osobno volim raditi knjige i voljela bih, kao što i većinu radim bez državna novca, te knjige plasirati. Žao mi je što je knjižarska mreža propala. Oslanjam se na knjižnice, a koje ovise o istim tim institucijama koje od lani nisu udijelile sredstva knjižnicama za kupnju noviteta.

I ne samo noviteta!

Otkupljuju se naslovi koji skaču u usta uzusima onih koji su ih postavili?!

Četiri mjeseca sve, doslovno, stoji. Iskreno, gadi mi se ta šutnja, to iščekivanje mrvica, posebno u žalosti za projektom u koji sam uložila četiri godine bez dana odmora. Gadi mi se udvorništvo, strah i šutnja koja je zeleno svjetlo ljudima koji funkcioniraju po meni stranim principima, da idu dalje.

Gadi mi se okretanje glave institucija koje bi trebale biti tu za one koji žive za svoj posao, a od njega ne mogu živjeti.

Gadi mi se vidjeti spodobnost koja je u stanju hodati na dvije noge i ponašati se kao da se ništa ne događa dok im autori umiru i pokapaju se milodarima s fejsa.

Nemate gospodo nikakvih argumenata, osim, što hodate maleni pod zvjezdama trošeći zrak onima koji ne mogu disati.

Pregledajte stoga unatrag deset godina sva izvješća, imate ljudskih resursa koliko ste ih svih ovih lijevo-desnih vlada uhljebili, neka čitaju, objavite!

Koliko je sredstava poreznih obveznika otišlo u mrak? Koliko se opušteno putovalo na račun nas budala. Mok mi budale želimo samo DELATI po pravilima koja ste odredili a kojih se ne pridržavate. eto, za prvu ruku, neka se ministrica očituje i po pitanju kataloga HRVATSKIH pisaca za potrebe sajma u Bologni 2014. a gdje smo bili zemlja partner i častili ekipu talijanskim delicijama.

Zbog čega su u katalogu nuđeni – strani pisci? Zbog čega su iz kataloga ispale ponajbolje perjanice hrvatske književnosti za djecu?

Tko je to platio, koliko, tko će odgovarati, hoćete li kazniti samo Lukovdol pa eci peci pec kako vam u vječno “strašnom” času hrvatskih bespuća odgovara?

 


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments