CESTA DO LJUDSKIH DUŠA

Svjetski dan knjige i Hrvatska nastava u Bitoli

tekst: mr. Jelena Petrovska
17474721_1591416130886592_1658907196_nBitola/ Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, Ogranak Bitola i Nacionalna ustanova univerzitetska knjižnica „Sv. Kliment Ohridski“, organizirali su predstavljanje projekta Hrvatske nastave  i izučavanja hrvatske kulturne i tradicionalne baštine preko multimedijalnog programa i predstavljanja knjige – Zbirke pjesama učenika HN u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave Magdalene Džunkovske  u prostorijama knjižnice 18.ožujka u Bitoli.

Promociju je otvorio nastup Darka Grozdanovskog, telentiranog učenika Muzičke škole u Skoplju .

O nastavi hrvatskog jezika, aktivnostima i zalaganju učenika govorio je učitelj HN Vedran Iskra. Učenici su prigodnom, duhovitom i vedrom dramatizacijom slikovito prikazali čas hrvatskog, a prigodni recital je upotpunio predstavljanje pjesama koje su nastale tijekom protekle četiri godine.

Odštampan je plakat i promotivni materijal koji je upotpunio napore hrvatske zajednice za dostojnim predstavljanjem svojih aktivnosti u Bitoli.

Proslavi je nazočila  hrvatska veleposlanica  Danijela Barišić koja je u svom pozdravnom govoru pohvalila uspjehe nastave hrvatskoga jezike i objavu zbirke pjesama.

Predstavljajući zbirku pjesama DUŠE , Ljerka Tot Naumova ističe da su pjesme učenice Magdalene Džunkovske „fino tkanje nanametljivog postojanja u kojemu pulsira osobitost ljudske jedinke, dragocjenost osjećanja koja traži da ju otkrijemo, gradeći svoj svijet prepoznatljivim senzibilitetom u kojoj čitatelje uvodi u vlastite svjetove, u jednu potragu za sobom. Zagledana u bespuća ljudskoga života, jednostavnim pjevanje, lakim stihom, koga prate tople i slikovite metafore, Magdalena pokušava kroz poetsko promišljanje pronaći cestu koja vodi do ljudskih duša.“

Svakako, najveću pozornost privukao je film o učenicima hrvatske nastave u Makedoniji koji na neformalan i zanimljiv način ilustrira njihovo druženje i stjecanje znanja majčinog jezika.

promocijaProslavu Svjetskog dana knjige i hrvatske nastave organizirala je Jelena Petrovska predstavnica Zajednice Hrvata u RM,  Ogranak Bitola  i uposlenica Knjižnice.

Istoga dana, organiziran je i radni sastanak veleposlanice Danijele Barišić s članovima Ogranka Hrvata u Bitoli. Predsjednik Pero Dimitrovski upoznao je veleposlanicu  s dosadašnjim aktivnostima i realizacijom važnijih projekata u Bitoli.

Bilo je govora o rješavanju  aktuelnih problema Zajednice  Hrvata u Bitoli, osobito o potrebi iznalaženja prostora za rad i okupljanje članova zajednice.

Veleposlanica se založila za konstruktivno pronalaženje odgovarajućeg prostora.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments