OBLJETNICA HRVATSKOG FORUMA MLADIH

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Marko Vidaček

U Tetovu, na tridestak kilometara  od Skopja, 12.listopada je održana konferencija za novinare u povodu jedne godine osnutka Hrvatskog foruma mladih.

Na inicijativu desetero mladih ljudi, danas je Hrvatski forum uistinu jedina organizacija mladih koja kao takva pokriva područje makedonsko-hrvatskog prijateljstva, promicanje međudržavne suradnje, uključivanje mladih i promicanje obje kulture”, rekao je glavni tajnik i osnivač HF-a, Marko Vidaček na samom početku konferencije.

Potom je istaknuto da su uspješno ostvarene suradnja i zajedničke aktivnosti s jedinicama lokalne samouprave, državnim povjerenstvima i agencijama, kao i nizom nevladinih organizacija.Ta suradnja omogućila je niz edukativnih, programskih i humanitarnih aktivnosti, posebno na teritoriju općine Tetovo i zdrava je osnova za daljnji aktivniji i organiziraniji pristup suradnje  s hrvatskom zajednicom u Makedoniji.

Članovi Hrvatskoga foruma nastavili su povijesno prijateljstvo RS Makedonije i Republike Hrvatske. U programskim aktivnostima  najavljeno je uspostavljanje suradnje s makedonskim i hrvatskim sveučilištima, produbljivanje gospodarske i kulturne suradnje između ove dvije prijateljske države, kao i još veće umrežavanje mladih iz raznih područja.

Jedna od važnijih aktivnosti Hrvatskog foruma mladih je  osnnivanje  Programskog vijeća kao savjetodavnog tijela sastavljeng od istaknutih ličnosti, stručnjaka, profesora koji sudjeluju u  oraganiziranju projekata iz  raznih znanstvenih i kulturnih oblasti.

Prgramske aktivnosti u daljem radu  najavljuju održavanje Izborne skupštine Hrvatskog foruma, koja će se održati sljedećeg mjeseca, u Tetovu, na kojoj će sudjelovati članovi iz cijele zemlje Nastavlja se usmjerenost  suradnje i zajednički projekti s lokalnim klubovima u 6 gradova i velikim brojem članova, suradnika i volontera.

Na konferenciji je izražena zahvalnost makedonsko-hrvatskoj udruzi (MHD Tetovo), Zajednici Hrvata u Makedoniji, Institutu za razvoj zajednice, Državnom uredu za Hrvate izvan RH i Hrvatskom veleposlanstvu u Skopju

Hrvatski forum mladih  će o svim sljedećim aktivnostima i događajima koji su dio rođendanskog mjeseca javnost dodatno informirati s obzirom na dnevne promjene u vezi sa situacije s covidom – 19.saopćila je glasnogovornica Hrvatskog foruma Ema Pavlovska.
.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments