MOŽDA JE TAKO BOLJE

 

piše: Mladen Šimić
Eh taj rukomet. Volim ga i igrao sam ga. Sviđaju mi se djevojke koje igraju rukomet. Snažne , brze, vješte i borbene, ali ipak i lijepe .Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Srbiji krajem ove 2013 godine. Mnogi su pomislili da to nije dobro i da je bolje da su pobijedile Francuskinje  i plasirale se. Ja sam pomislio kako je to dobro za mlade djevojke koje igraju rukomet u hrvatskoj

ženskoj
rukometnoj reprezentaciji. Spasile su se od izliva mržnje koje bi osjećale na svakom koraku u Srbiji. To je konkretno  za mene pomalo iracionalno ponašanje.

Puno puta sam tu mržnju osjetio na svojoj koži. Hrvati su prema uvriježenom mišljenju Srbi koji su greškom primili katoličku vjeru. Time zaslužuju prezir ali ne mogu da se odvoje. Jednostavno kako može netko da se odvoji od sebe?  Diskusije oko toga nema. To je tako i nikako drukčije .

Zašto bi  mlade djevojke trpile nečije predrasude. Sjetio sam se evropskog prvenstva koje se održavalu u Srbiji u prosincu 2012 godine. U takmičenju po grupama Hrvatska je igrala u Novom Sadu. Bio je petak i završio sam popravku zuba kod stomatologa koji ima ordinaciju kod SPENS-a. SPENS-om  Novosađani nazivaju svoj veliki sportski centar.

Oko SPENS-a kao da je opsadno stanje.Policajci svuda i to oni specijalni. Sa kacigama, štitovima i palicama. Ima ih stotine a možda i tisuće. Šta je to, pitam se?

Probijam se prema sportskom centru. Od civila nigdje nikoga. Prolazi su vijugavi, sa strane metalne, montažne ograde, specijalci uz ogradu. Dolazim do blagajne potpuno sam. Iza stakla je mlađa ženska osoba. Pitam tko igra. Ne znam …odgovara. Koliko košta ulaznica , 600 dinara . Uzimam jer volim rukomet, znam da je EP pa ću gledati a nije ni skupo. Na ulaznici piše krupnim slovima Hrvatska-Nemačka. Oooo ..pa to je to! Pregledaju me detaljno tri puta . Da li imate pištolj …pitaju. Nemam !

U velikoj sali su navijači Mađarske i Njemačke. Šta da kažem i kako da ih opišem. Prostaci , huligani i najgori ološ. Hrvatski navijači imaju lošu reputaciju, ali ovi nisu ništa bolji. Skoro svaki nosi zastavu ili transparent. Viču, urlaju, pjevaju.. .

U rukama im boce sa alkoholom. Na mojoj tribini su Nijemci a na suprotnoj Mađari. I jednima i drugima odgovara poraz Hrvatica. Hrvatskih navijača nema na ovoj utakmici . Poslušali su preporuku da ne dođu. Čini mi se da nema ni Srba jer nitko ne zviždi hrvatskoj himni.

Utakmica počinje. Svi navijaju za Njemice, naravno osim mene. Griješim dušu, ne navijaju ni suci. To su dvojica Bjelorusa koji sude pošteno, ono što vide. Hvala im veliko.

Njemački navijači nisu zadovoljni suđenjem.

„Russische Schweine“ viču. Izgleda da su Nijemci navikli da suci ih pomažu . To mi nije simpatično kao što mi nisu simpatični ni njemački navijači. Oni puno više sliče na svinje od dvojice Bjelorusa koji su dva stasita muškarca, izbrijani, uglađeni; imaju oko 40 godina. Prema igračicam se ophode kao pravi đentlmeni .

Hrvatice se dobro bore, ali gube utakmicu sa jednim golom razlike poslije dvije greške igračice koja se preziva Perajica .

Svi su zadovoljni osim mene. Vraćam se kući a specijalci komentiraju:

“Hrvatska je ispala“ , oni su zadovoljni. A ja pomislih možda je ovako dobro. Ima i drugih važnih stvari u životu osim rukometa .

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments