NEKAD BILO…

TO NIGDJE NEMA

foto: Hrvatski glas Berlin
149.
piše: Elizabeta Kopić

Brelin/ Sinoć mi se na mojoj Facebook stranici pojavila ova slika od 21. travnja 2013. godine koja me je podsjetila na nešto u čemu sam i sama sudjelovala s predsjednikom SHDB, Ivanom Bitunjcem. Bila je to šesta Blistava noć klasike. Na žalost i posljednja iako je bio dogovoren  termin i za 18. svibanj 2014.

Priprema i izvedba Blistave noći klasike nije prošla bez dosta truda i odricanja svoga vremena ali s Ivanom sam imala dobro iskustvo u organizaciji jer on je bio osoba s kojom se uvijek mogao naći zajednički jezik pogotovo kada se radilo o zajedništvu Hrvata. Mislim da sam naslov ove slike govori dovoljno.

A sada se možemo pitati pa, kako da je to bilo posljednji puta?

Moram olakšati svom srcu i duši i napisati onako kako ja to osjećam. Tokom 2013. godine došlo je u SHDB do nekih saznanja za koje je predsjednik Ivan Bitunjac smatrao da nisu u redu. Pokušavao je to pojasniti u samom Savezu, imao je dokaze koji  za jedan dio članova nije bio dovoljan …

Nakon više pokušaja, kada je vidio da pojedinci ili manja grupa članova ne želi prihvatiti njegovo saznanje i stavove Ivan Bitunjac daje ostavku na mjesto predsjednika SHDB.

Nakon toga SD Croatia daje ostavku na članstvo, slijedi ih Zavičajni klub “Brođani” a onda i Hrvatska zajednica u Berlinu.

Ne mogu reći da nije bilo pojedinaca koji su pokušali odgovoriti Ivana Bitunjca od te odluke ali ipak su dopustili da on ode, on koji je od prvoga dana osnivanja SHDB bio prisutan i borio se da se Savez upiše u sudski registar. Njegovom zaslugom Savez je dobio i priznanje Udruge od opće koristi (Gemeinn).Sve to nije značilo za pojedince ništa i Ivan Bitunjac odlazi sa mjesta predsjednika. Dana 13.3.2014.  dolazi do novog izbora UO SHDB.

Od tada pa do danas ne znam šta je taj novoizabrani UO SHDB radio na zajedništvu Hrvata u Berlinu. Ili ja možda nisam upućena dovoljno u rad hrvatskih drustava Berlina?

Sjećam se samo jednog zajedničkog sastanka u prostorijama HZ na koji smo bili pozvani od strane Hrvatskog svjetskog kongresa. Sjećam se dobro da su osim hrvatskih udruga bili pozvani i prisutni predstavnici VRH, HKM, AOK.

Razgovaralo se o posve novom Statutu koji nam je trebao biti predstavljen ali prije uvida u taj novi Statut tražilo se od Udruga koje su se ispisale iz SHDB da se izjasne žele li se vratiti u SHDB a koji bi se zvao nesto drugačije. Prošlo je i od tada dosta vremena ali sastanka više nije bilo.

U međuvremenu, izgubio je bitku s teškom bolešću Ivan Bitunjac i preminuo 1.3. o.g. a da mu se nitko nije ispričao za nanesenu bol koju je pretrpio kada je znao da je u pravu ali nije naišao na razumijevanje i time pritisnut napustio nešto za čega se borio više godina.

Eto, fotografija i članak iz 2013. godine o posljednjoj Blistavoj noći klasike potakoše me ovdje napisati ovih nekoliko redaka.

Nadam se da će SHDB ove godine možda ipak nešto organizirati i da ćemo o tome biti obaviješteni.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments