ODRŽANO 18. MOSLAVAČKO PROLJEĆE

piše: Marija Matijašević
foto: Alfred Matijašević   ...foto album
IMG_3112Uskrsni ponedjeljak je svetak za sebe, i za KUD Stružec, koji je imao pune ruke posla, i malo vremena za svoje obitelji, na najveći katolički blagdan, Uskrs. Jer cijelu zimu i tjedne prije Uskrsa, pripremalo se za taj dan. Radili su se ukrasi od krep-papira, šivale se dječje nošnje sa šarenim fertunima- kao što su bili nekada, s tregerima na leđima, na prekriž, s volanima, našivavali se fertuni za kuharice, sa motivima nekadašnjice.

Sala je bila ukrašena sa buketićima po zidu i do njih su visjele slike, heklane i našivavane rožama i cvijetićima, za prodaju. U ćošku je bilo uskrsno drvo na kome su visjele heklane pisanice.

Goste su dočekali uredno složeni i ukrašeni bijeli tanjuri i stolnjaci, isto sa šarenim buketićima. Ove godine je “KUD” Stružec pozvalo više Kulturno umjetničkih društava: HKUD “Radost” Sela,  KUD “Čutičanka” Čuntić, Udruga “Đeram” Dragotinci, TO “Janko Stjepušin” Martinska Ves, KU ” Posavec” Dubrovčak lijevi- Topolje, Tamburaši iz Stubice, HKUD “Pougarje” Daruvarski Brestovac, Udruga žena Hum Stubički, pa se program otegnuo dva sata, ali bilo je jako ljepo i ugodno. Naša djeca “Kud-a Stružec”, otvorila su priredbu i dobro uvježbanom pjesmom i plesom, zahvalili svojim voditeljici g. Ljubici Kralj, nastupom  izvedenim bez greške.

Sveta misa u 15:oo sati i druženje, a na kraju i otvaranje “Etno sobe” bilo je točka na “i”. Etno soba je kruna za ovogodišnju proslava, koju je blagoslovio župnik- Dražen Lauc, i otvorio gradonačelnik Popovače g. Mišković.

Prekrasna Etno-sobica koja pokazuje kako su nekada živjeli Struščani-Moslavci. Na zidu je stalaža, na kojoj se nalaze tanjuri, od prvih glinenih, do šarenih limenih. Stara pegla na žar, i svete slike na zidu. Do njih su dvije slike, osnivačice KUD-a, Marije Matijašević,i dugugodišnje predsjednice KUD-a, Nade Batković. Slika KUD-a  Stružec u lavandi ispred naše crkve “Sv. Katarine. Prekrasan krevet sa prekrivom i na njemu jastuci a pokraj kreveta zibača i dijete u njoj. Mlinčenak i zdjela grohača. Iznad peći visi sirnica, sa dva suha sira. Djed u narodnoj seljačkoj nošnji, sjedi za sukaćem, kraj njega vreča sa kukuruzom. Starinska peć i na njoj ćup, sa kiselim mljekom. Na zidu, na špagi vise ringle-poklopci. Oko križeca spleteni lanac od papira, i krunica, Isusova slika, do toga. Baba u narodnoj radnoj nošnji šiva, na bagatovu šivaču mašinu. Psiha-špiglo sa natkasličem, čuva mladenkin buket od svadbe. Na natkaslinu zvijezda. Na prozorima su naštikane zavjese. Lampaš i lampa osvjetljuju sobu. Kolovratu fali preslica. Umivaonik od stoljeća i sa prvim limenim lavorom, peć u ćošku, na njoj se suše koštice, razboj i krevet, stepica i stol sa dva stara klimava stolca…

Lutke obučene u narodnu nošnju su podigle ljepotu, ove etno sobe, koja će ostati zadugo ovdje.

Srdačnost žena i briga za svakog koji je navratio u dom, ispunila je dušu i ostala u trajnom sjećanju, i bacila sjenu na nekadašnji teški početak KUD-a. koji će nagodinu slaviti 20 godina postojanja, i koji je svake godine, bolji i bolji.

Posebno hvala predsjednici, g. Ružici Podbrežnjak, koja se puno  trudi, i žrtvuje, i ne zaboravi ni one, koji nisu više aktivni djelom, ali jesu dušom i srcem.

Imali smo i gosta iz Njemačke, koji je u posjeti selu, i kojeg se pozdravilo na njegovom jeziku.

Bio je i mali igrokaz, koji je do suza nasmijao gledatelje

Nakom programa, su se svi preselili na dvorište, gdje se sviralo i pjevalo, na tri mjesta.

Hvala Bogu, da ih je poslužilo lijepo vrijeme.

Hvala svima, što su nam omogućili toliko uživanja u ovim Uskrsnim blagdanima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments