“NEVIDLJIVA VRATA” U “MOSTU PRIJATELJSTVA”

Održana promocija knjige “Nevidljiva vrata”, Ljerke Tot Naumove

tekst: Marija Barišin Damjanovska
foto: Risto Tomovski
unnamedU sklopu realizacije projekta „Most prijateljstva“između škola „Ante Stračević“ iz Rešetara i „Goce Delčev“ iz naselja Ilinden u blizini Skopja održana je 28.travnja, promocija nove zbirke pjesama pjesnikinje Ljerke Toth Naumove, naslova “Nevidljiva vrata”.

Nakladnik knjige je Zajednica Hrvata u RM, sunakladnik je Hrvatska matica iseljenika, Zagreb, a knjiga je objavljena zahvaljujući financijskoj potpori Grada Skopja.

Recenzenti ove zbirke pjesama su književnik  i književni kritičar  Đuro Vidmarović i prof. dr. sc. Sanja Vučić. Urednik knjige je prof. Vedran Iskra, lektor Marija Barišin Damjanovska, a naslovnicu je napravio Dubravko Naumov, akademski slikar iz Toronta, grafički urednik Goran Stojanov i Print. pres.

unnamed (2)U prepunoj dvorani  Doma kulture „Ilinden“ u nazočnosti organizatora, gradonačelnika općine Ilinden Žike Stojnovskog, ravnateljice škole „Goce Delečev“ Dušanke Krstevske, veleposlanice RH u RM Danijele Barišić, monsinjora Antuna Cirimotića i gostiju iz Rešetara među kojima i ravnatelj škole „Ante Starčević“, Tihomir Batalo s učiteljima i učenicima.

Knjigu je promovirala Marija Barišin Damjanovska, dugogodišnja dopisnica HINE iz Makedonije.

U svome izlaganju Damjanovska se osvrnula na kratki osvrt životopisa autorice kojoj je ovo 17. zbirka poezije i koja stvara poeziju na hrvatskom i makedonskom jeziku. Članica je DHK i makedonskih pisaca. Govorila je o novoj zbirci koja ima 80 pjesama podijeljenih u 3 ciklusa: Pijelaz prema tišini,  A kako izgleda ljubav? i Ali smrt nema kraj, posvećena  sjećanju na preminulu  mamu.

Promotorica je citirala   ulomke iz recenzije Đure Vidmarovića

unnamed (1)„Ono što ističemo kao posebnu markaciju u poeziji Ljerke Toth-Naumove je visoka razina njezinog književnog jezičnog izraza i njezin literarni rekvizitarij koji je toliko naglašen da se čini kako autorica nikad i nije napustila domovinu Hrvatsku. Štoviše, Ljerka Toth-Naumova piše stihove snažne refleksivnosti sa začudno složenim sintagmama i reminiscencijama po čemu bi se uvjetno njezino pjesništvo moglo staviti u korelaciju s poezijom Nikole Šopa, Danijela Dragojevića i Gojka Sušca. »

Pjesme iz knjige « Nevidljiva vrata » čitali su: Anja Jovevska, učenica nastave hrvatskoga jezika kod profesora Vedrana Iskre u Skopju i učenice  iz škole « Ante Starčević » Iva Kičić i Petra Jurišić koje su bile odjevene u predivnu slavonsku narodnu nošnju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments