USPOSTAVLJEN MOST PRIJATELJSTVA

Sudionici projekta “Most prijateljstva” iz Rešetara boravili u Ilindenu

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Risto Tomovski

unnamed (2)Rešetari-Ilinden/ U periodu od 27. do 30. travnja 2017. godine, deset učenika u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, učiteljica razredne nastave, Slađane Ninković i Blaženke Logožar i učitelja hrvatskog jezika Darka Horvata osnoven škole “Ante Starčević” iz Rešetara, boravilo je u Ilindenu.

Posjet učenika i učitelja iz Hrvatske ostvaren je temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između Općine Rešetari u Republici Hrvatskoj i Općine Ilinden u Republici Makedoniji koji je potpisan dana 15.9.2012. godine. Osnovna škola “Ante Starčevića” iz Rešetara i Osnovna škola „Goce Delčev“ iz Ilindena potpisale su  dana 8.12.2016. godine Sporazum o međusobnoj suradnji.

Svrha potpisivanja ovog Sporazuma je realizacija međunarodnog projekta Most prijateljstva: Ilinden-Rešetari koji provode  dvije škole. Projekat se počeo provoditi od početka drugog polugodišta ove godine s ciljem promicanja i poštivanja kulturne baštine mjesta, zavičaja i domovine kao što su folklor, glazba, tradicija i različiti običaji.  

unnamedZa vrijeme boravka u Ilindenu goste iz Hrvatske primio je grardonačelnik Žika Stojanovski.U prostranoj konferenciskoj dvorani  Doma kulture “Ilinden” gosti su imali mogućnosti upoznati se kako funkcionira lokalna samouprava, a osobito preko video prezentacija  je slikovito prikazano realiziranje velikih gospodarskih projekata u općini Ilinden i upoznavanje s obrazovnim sistemom.

Potom su obišli školu “Goce Delčev” gdje su učenici projektnog tima sudjelovali u radionici pod nazivom „Sličnosti i razlike Ilindena i Rešetara“, pod vodstvom voditeljica projekta Most prijateljstva učiteljice Slađane Ninković iz Rešetara  i profesorice Ivane Velinovske Boceske iz Ilindena. Bio je to jedan predivan slikovit prikaz općina koji su učenici pripremili od početka provođenja projekta prikazanog  na velikoj panel ploči.

Domaćini su gostima organizirali obilazak znamenitosti ovoga bogatog  kraja. Učenike je oduševila Galerija na otvorenom u dvoru Doma kulture “Ilinden”,gdje se  u amfiteatru  osvijetljenom raznobojnim svjetlima uz nazočnost velikog broja građanja naselja Ilinden, održalo   čitanje poezije i proze učenika iz dvije škole.

U holu Doma kulture otvorena je izložba crteža učenika škole “Goce Delčev”, a potom je održana svečana priredba učenika škola iz Rešetara i Ilindena.

unnamed (1)U prepunoj dvorani, prisutne je pozdravio gradonačelnik općine Ilinden Žika Stojanovski, hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, ravnatelji škola Dušanka Krstevska i Tihomir Batalo, a ispred Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji, Ljerka Toth Naumova. Na priredbi je nazočio  i monsinjor Antun Cirimotić ispred Katolićke crkve u Makedoniji.

Učenici dvije škole  su se predstavili pjesmama, tradicionalnim folklornim plesovima, sastavcima o Rešetarima i Ilindenu, monolozima i dramskim nastupima.

Sljedeći dan, domaćini su priredili gostima izlet na izletničko mjesto Deljadrovci – Ajatovci gdje je organiziran ručak s raznovrsnim makedonskim specijalitetima. Šetnja je nastavljena posjetom Skopja.

Kroz ovu metropolu profesorii i učenici škole “Goce Delčev” predstavili su gostima brojne monumentalne, u različitim baroknim i neoklasičnim stilovima, spomenike i fontane  posvećene raznim carevima, političarima, književnicima od antike do 21. stoljeća.

Na rastanku u nedjelju 30. travnja bilo je i suzica.  Iskazana  je velika zahvala  na ukazanom gostoprimstvu a započet je i dogovor   za  uzvratni susret u Rešetarima koji se planira od 25. do 28. svibnja 2017.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments