STUDIJ HRVATSKOG JEZIKA U AUSTRIJI

Počinju upisi na studij hrvatskoga jezika u Željeznom u Austriji

tekst i foto: Vladan Čutura

U srijedu, 4. ožujka 2020., na Pedagoškoj visokoj školi Željezno organizira se Info dan. Od 8:30 do 12:00 održava se bogat informacijski program, a od 13:00 do 15:00 i mogućnost osobnoga predstavljanja i razgovora s voditeljima studija

Želite li studirati hrvatski jezik u Austriji – ne propustite Info dan početkom ožujka na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće.

Podsjetimo,  akademske 2017./18. godine Pedagoška visoka škola Gradišće (https://www.ph-burgenland.at/startseite/) postala je prva i za sada jedina sveučilišna institucija u Republici Austriji na kojoj je moguće studirati hrvatski jezik kao zaseban studijski predmet (Lehramtsfach).

I ove godine najvažnije informacije o organizaciji studija, zainteresirani budući studenti mogu dobiti na Info danu u srijedu 4. ožujka 2020. Uz studij za učitelje i učiteljice za osnovnu školu, Pedagoška visoka škola ima i bogatu studijsku ponudu za sekundarni stupanj za nastavnike u novim srednjim školama, gimnazijama te višim školama za strukovno obrazovanje. Na sekundarnom stupnju moguće je, uz studij gradišćanskohrvatskoga/hrvatskog jezika, studirati matematiku, njemački jezik, engleski jezik, povijest, zemljopis i vjeronauk.

Studij hrvatskoga jezika na sekundarnome stupnju

Studij hrvatskoga jezika ravnopravan je bilo kojemu sveučilišnome učiteljskom studiju u Republici Austriji i organiziran je u dva stupnja – na preddiplomskoj (Bachelorstudium) i diplomskoj razini (Masterstudium).

Preddiplomska razina studija namijenjena je svima koji žele podučavati u novim srednjim školama, gimnazijama ili školama za strukovno obrazovanje (npr. HAK, HAS, HTL, BafEP, BASOP) i traje osam semestara. Nakon preddiplosmkoga studija moguće je upisati dvogodišnji diplomski (Master) studij uz rad (berufsbegleitend).

Budući da je prema austrijskim obrazovnim zakonima potrebno studirati dva predmeta za podučavanje, upisuje se i druga studijska grupa. Na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće u kombinaciji sa studijem gradišćanskohrvatskoga/hrvatskog jezika, moguće je studirati  njemački jezik, engleski jezik, matematiku, povijest, vjeronauk i zemljopis.

Studij se može upisati i kao treći predmet, u slučaju da ste već diplomirali i odlučili dodatno studirati i gradišćanskohrvatski/hrvatski jezik.

Studij hrvatskoga jezika na sekundarnome stupnju moguć je s predznanjem i bez predznanja jezika

Kada je riječ o poznavanju hrvatskoga jezika, studij nudi dvije vrste jezične izobrazbe. Jedna vrsta jezičnih vježbi koncipirana je za izvorne govornike hrvatskoga jezika, a druga za studente sa slabijim znanjem hrvatskoga jezika, odnosno za studente bez jezičnoga predznanja. Na trećoj godini studija ove se dvije grupe spajaju u jednu, što znači da do kraja preddiplomskoga studija svaki student dostiže jezičnu razinu B2/C1.

Uz to, potiču se i studentske razmjene, jedan semestar ili cijelu akademsku godinu, na sveučilištima u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Zadar ili Osijek). Na studiju predaje i gostujući lektor hrvatskoga jezika kojega u Austriju upućuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a studenti jednom godišnje organizirano posjećuju Republiku Hrvatsku.

Detaljnije informacije možete dobiti na Info danu Pedagoške visoke škole Gradišće, odnosno kod voditeljice studija, poznate austrijske slavistice i filologinje, profesorice dr. sc. Zorke Kinda-Berlaković na e-mail zorka.kinda-berlakovich@ph.burgenland.at

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments