PRVA KLUPA DO PROZORA

Nova knjiga Sonje Smolec

Uskoro, tijekom lipnja, u izdanju naklade Bošković iz Splita, iz tiska izlazi nova knjiga hrvatske književnice, i naše drage suradnice, Sonje Smolec, naslova “Prva klupa do prozora”.

O sadržaju nove knige, Sonja Smolec nam je otkrila sljedeće:

“Početak romana pisan je s dozom humora; prikazuje se odrastanje dvoje tinejdžera (Igora i Veronike) u nestandardnoj obitelji. Otac im je policajac, majka neuspjela glumica u potrazi za poslom. Veronika sanja kako će i ona jednog dana postati glumica, povodi se za majčinim ponašanjem. S vremenom se suočava s problemom prehrane jer želi biti vitka kao glumice i manekenke iz majčinih časopisa. To najprije uočava njezin brat jer uočava da hranu baca kad nitko ne gleda.

U Igorov razred sredinom drugog polugodiša dolazi nova djevojčica, Ema. S majkom se preselila iz Rijeke u Zagreb. Dječak prepoznaje simptome problema u prehrani. Budući da je nešto slično, ali ne toliko drastično uočio i kod svoje sestre, suočava se s nečime što je za njega osobno kako novo, tako i zastrašujuće. Igor želi pomoći sestri koja svoj problem krije od roditelja, misleći da roditelji na njoj ne primjećuju promjene. Jednako tako Igor želi pomoći i Emi za koju se sve više emotivno veže ali čija majka je itekako upućena u zdravstveno stanje svoje kćeri.

Između Igora i Eme se razvija pravo, iskreno prijateljstvo, ali i tinejdžerska simpatija. Dječak od Eme saznaje da je zbog problema u prehrani već bila u bolnici. Djevojčica mu, kao dobrom prijatelju kakvog do tad nije imala, povjerava svoje borbe i u Igoru pronalazi utjehu.

Nepravilna je prehrana tako mladu djevojku dovela do nepovratno ugroženog zdravstvenog stanja.

Na početku nove školske godine, jedno je mjesto u prvoj klupi do prozora ipak ostalo prazno….”

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments