PROSLAVA U ALTEN STADTHAUS

U organizaciji Veleposlanstva RH obilježena 26. obljetnica državnosti Republike Hrvatske

tekst i foto: Sonja Breljak     ....foto album

247Berlin/  U reprezentativnom zdanju Alten Stadthaus, građene između 1902. do 1911. godine prema nacrtu arhitekta Ludwiga Hoffmanna, na adresi Klosterstrasse 47, Stadtmitte, proslavljena je, u organizaciji Veleposlanstva RH, 26. obljetnica državnosti Republike Hrvatske.

Brojne goste ovom su prigodom pozdravljali i čestitke primali, veleposlanik Ranko Vilović i njegova supruga Ivanka te nedavno na službu vojnog izaslanika u Berlin pristigli, brigadir Goran Klanac.

095Uvod u ugodno druženje bile su dvije državne himne, hrvatska i njemačka.

O  dobrim odnosima dviju država, iseljeništvu kao sponi prijateljstva te ljepoti Hrvatske koja privlači njemačke prijatelje, govorio je veleposlanik Vilović a potom sve to riječima potvrdila i srdačna i šarmantna Astrid Freudestein, predsjednica Njemačko-hrvatske skupine u njemačkom Bundestagu koja je istaknula vodeću ulogu Hrvatske u Regionu.

266Veleposlanik Vilović je posebno istaknuo ulogu Hrvata koji žive u Berlinu, u iseljeništvu. Zahvalio je na sponzorstvu Ingri DET, čiji je direktor Zoran Andročec nazočio prijamu.

Djevojkama u narodnim nošnjama koje su dočekivale uzvanike, članicama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, predvođene predsjednicom Mirom Kiš, u znak zahvalnosti na suradnji, veleposlanik Vilović je darovao ruže.

244U ugodnom druženju nakon govora moglo se vidjeti, kako brojne diplomatske i vojne predstavnika raznih zemalja te predstavnike njemačkih političkih tijela i društvenih i crkvenih institucija, tako i Hrvate, predstavnike udruženja i društava, likovne umjetnike, pisce, učitelje hrvatske nastave, prijatelje Hrvatske i Hrvata.

Proslavi Dana državnosti nazočio je i papinski nuncij, msgnj Nikola Eterović a po prvi puta je to učinio i berlinski nadbiskup dr. Heiner Koch.

284
144

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments