SKORO MI POBIGA DAN

Kako je jesen stigla u Split …

tekst i foto: Nikša Smoje  …foto album ispod teksta

Split/
Opsssss, pa danas je prvi dan jeseni. Skoro mi je pobiga pa idem nešto na brzinu složit …Mjesto događanja Split, deset minuta od Peristila, dvanaest od Matejuške i petnaest minuta od Marjana. Pješke, a ne auton! Ma strogi centar grada. Kvart Skalice, ulica Table, mala kućica mog prijatelja Nebe. Isprid same kuće, okrenuto prema jugu nalazi se nešto između velike terase i maloga vrtla. Jedno stablo limuna, grm ružmarina, jedna ruža, velika bugenvila i odrina. E ta odrina, ta loza, to crno grožđe, nepoznate vrste svake godine lipo i obilno rodi, a sve to bez polivanja, trovanja, posebnih tretmana i postupaka. Jednostavno rodi.

Negdi u ovo doba godine pred prvi dan jeseni, već tridesetak godina, vodim tešku bitku za to crno grožđe. Svake godine dolete sve kvartovske pčele, ose i slični leteći kukci, doletidu i tići i teška se borba vije. Može se grožđe ubrat nezrilo i trpko, ali onda nije gušt u njemu. Ako pričekaš da zasladi kako triba i zakasniš koji dan, osta si bez grožđa.

Nije meni lako, ali isplati se. Neka vam ovih par slika dočara „nagradu“ pobjednika iz te teške bitke.

Pssssst, nemojte nikome priznat – uvik se nađe grožđa i za jednu i za drugu stranu ove lipe bitke. Ove godine je sve završilo bez gubitaka. Nijednu beštiju nisan zgnječija i nijedna od njih nije me ubola. Svega lipoga!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments