VEČER S JEDINSTVENIM WELLEBITOM

 tekst i foto: Sonja Breljak   ….foto album

145Berlin/ Ja više volim ugodne, tople i intimne glazbene večeri koje Wellebit priprema s vremena na vrijeme u restoranu Zum Kegel u općini Tegel gdje ovaj tamburaški orkestar vježba već više decenija, no mora se priznati, izvrsni su i na tradicionalnom koncertu na prvi advent, organiziranom u crkvi Kapernaum, u Weddingu.

Izvodili su, kao što to uobičajeno i rade, u prvom dijelu programa, hrvatske napjeve “U pećini”, “Za jedan časak radosti”, “Zagreb, moj grad”…

Nakon pauze, izveli su izvanrednu pjesmu “Kako je lijepo vidjeti Vas opet” a potom nastavili s repertoarom u kojemu su raznolike melodije čitavoga svijeta.

Uz Wellebit je, ovom prigodom, kao solistica nastupila Milica Kräft. U prvom redu crkve Kapernaum,  ove glazbene večeri bio je i  veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić-Radman. a koncert je pratio i veći broj Hrvat koji već dugi niz godina uživaju u prijateljstvu i glazbi ovog jedinstvenog orkestra i hrvatskih korijena.

132Prisjetimo se, Tambouraschen Chor Wellebit 1902, osnovan  je svojevremeno, od Hrvata Franza Krznara koji je u Njemačku stigao iz Like a koji je za početak rada orkestra iz Zagreba nabavio instrumente i notne bilješke.

Pažljivi i vrijedni članovi ovog orkestra, sačuvali su prve instumente, notne bilježnice kao i entuzijazam i zaljubljenost u glazbu, a posebno u hrvatske napjeve o čemu su tijekom pauze te nakon koncerta, razgovarali i s hrvatskim veleposlanikom.

Wellebit danas vodi Horst Budde koji je tradiciju članstva u ovom orkestru naslijedio od djeda i oca.

170

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments