NEBO NAD SPLITOM

tekst: Miriam Jurčev
foto: Renato Čupić
19990588_1930703393869202_6097483031738341446_n
Split/ Nad Splitom vapaji straha. Boli su u svakoj čestici udisaja i pogleda. Nad Splitom ognjeni obruč proždire život. Nad Splitom ljepota grca u stvarnosti meteorskih trenutaka.

Splitom su molitve odaslane Nebu, Nebu koje ne vidimo. Gôre Zemlje ponosne Poljičke, zelene rapsodije Tugara, Srinjina, bajkovite Žrnovnice, Podstrane nad morem… Gôre Solinske, gore Mravinci, Dračevac… Pakleni obruč sužava grad minutama kojima izmiče vrijeme.

Vatrogasci na junačkim koljenima uzdižu se u Anđele života. Torcida je na bojištu u rekordu vremena i ljudi, sportski rivali a ljudi istog srca – Bad blue Boysi ne čekaju poziv Braće.. Ne čeka ni trenutak ni Kohorta, Funcuti, Tornado, Ultrasi, Armada.. Ne čekaju pravi muškarci i ljudi, ne čekaju naši mladići, ne čeka nitko od nas.

Ne čekamo pozive koji nisu odaslani negdje daleko, daleko od nas, u neku Europu… Samo smo i najjači ovako. Zajedno sa svojim Ljudima. U solidarnosti srca i djêla. Grad – to smo oduvijek bili mi. Ostavljeni a najsnažniji. Grad – to su sve ove zemlje koje nam gore. Uvijek smo obranili svim svojim neugaslim snagama svoje, tko god nas napadao. Pa i ognjena vatra. Pa i naši vjekovni vitrovi, koji su sad u nečasnom savezu uništenja.

Zaustavili smo neukrotivi vitar, udahnuli smo mu najvišu snagu. Snagu ljubavi. Snagu zajedništva i solidarnosti po ljudstvu. To je naša nacija, najnacionalnija i nadnacionalna. Nacija Čovjek i Nacija Braće. Bez prostornog ograničenja, bez sitnog porijekla, bez lokalnog patriotizma. Došla je Slavonija, kao i mi njima kad je tonula u velikom potopu. Iseljena je, poharana, ali došli bi i iz Dublina, i iz cijele Njemačke….sigurno… Naši ljudi, naša nacija. Bez jadnika koji opet neće odgovarati. Osim Bogu u svojim paklenim noćima. I dušama koje su to trebale biti. Jer duše se rađaju, dobijaju Život na Dar, ali sami biraju put svog života i moć svoje duše.

Oni je nisu izabrali i neka ostanu sami na velikom suočenju sa sobom i Bogom.

A mi smo zajedno, mi smo jedno, jedno srce, duša i jedna nacija. S nama je snaga ljubavi. Mi smo različiti a jednaki. Mi smo dobro i mi volimo. Moje srce je prepuno.

Hvala vam svima dragi moji Ljudi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments