POSTIZBORNI GLASOVI

 

prilog: Nikola Šimić-Tonin

Sve je očitije, jasno k’o dan. Sve je više zlokobnih analogija između Miloševićevog režima u sumraku raspada Jugoslavije i postizbornog razvoja događaja u BiH.

1. U Miloševićevoj Srbiji Albancima je nametnut Sejdo Bajramović, u BiH Hrvatima Željko Komšić.
2. Milošević je htio ukinuti Ustav iz 1974. kako bi stvorio “modernu jugoslavensku federaciju”, a SDA i SDP govore o ukidanju načela konstitutivnih naroda kako bi stvorili “građansku državu”.

O izboru Željka Komšiću

Denis Kuljiš: “Čovjek je Hrvat iako ne zastupa hrvatske političke interese u BiH, no to ga ne čini manje Hrvatom – možda je loš Hrvat, ali nije izrod. To je kao s ustašama – bilo bi kudikamo bolje da su neki izrodi, ali nisu, Hrvati su, ali zli.”

Ivan Hrstic:  “Ne, on nije Hrvat, jer se Hrvatom ne osjeća, niti ga imalo briga što Hrvati u većini žele. to ga ne čini zlim, on koristi ono što mu je stavljeno na raspolaganje za ostvarenje svojih unitarističkih ciljeva, što bi, da ima stvarnu moć dokrajčilo ovako krhku BiH u roku 24h.”

Ati Salvaro: “U Sarajevu Komšić je dobio najviše glasova, 32,8%. Bećirović je drugi s 18,8. Inače, izborni zakon se može promijeniti tako da svaki glasač može glasati ili na listiću za bošnjačkog ili na listiću za hrvatskog člana predsjedništva. Time se ne bi postiglo savršeno glasanje za svog člana, ali bi ipak većina tako glasala, za razliku od sad, kad su na istom listiću.”

Berislav Culjak: “Evo Gledam N1 u BiH jutra, bošnjački Đaferović dobio manje glasova u Sarajevu, Bihaću ostalim gradovima, manje od hrvatskog Komšića, onda ne valja popis zadnji u BiH.”

Miljenko Jergović: “Ne znam. No, za mene je ovo problem: BiH je zemlja u kojoj žive tri naroda. Zemlja u kojoj žive tri naroda ne može napoprijek postati građanska država, zato što to sad neko tako odluči. Ona to pogotovo ne može postati zbog toga što nitko u BiH nije na to spreman. Oni koji se predstavljaju kao njeni zagovornici, to nisu, jer u građanskoj BiH oni poginule borce ne bi nazivali šehidima. Ne bi imali pravo da vode računa o sudbini svih muslimana na svijetu i ne bi imali pravo da odlučuju tko će i kako slaviti vjerske praznike. I još jedna stvar: vjerski praznici bi se u građanskoj državi morali slaviti iza dva puta zaključanih vrata, a ne na ulici. Zagovornici građanske BiH su vrlo često ljudi koji bi manjinskom narodu oduzeli njegova manjinska prava, a većinska prava većinskog naroda bi konzumirala u njihovom punom iznosu, ne kao da žive u građanskoj državi u kojoj su sve vjere izjednačene pred zakonom. Dakle, nemojmo se pojmom građanske države tako olako gađati, kao što se njime olako gađaju pojedine partije i stranke u Sarajevu.”

Moglo bi se tako… samo, da BiH ne završi k’o Jugoslavija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments