OPRAŠTANJE I PRAŠTANJE

Dosadašnji voditelj HKM Berlin, fra Frano Čugura, nastavlja svećeničku dužnost kao voditelj HKM Rosenheim

tekst i foto: Sonja Breljak
fra franoBerlin
/ Na netom prošlim nedjeljnim misama, od vjernika Hrvatske katoličke misije Berlin oprostio se dosadašnji voditelj Misije fra Frano Čugura.
Fra Frano naime od 01. listopada i službeno preuzima službu voditelja misije u Rosenheimu. U Berlinu službu voditelja misije preuzima dosadašnji dušobrižnik, fra Edvard Sokol a službu dušobrižnika, uz fra Radoslava Tolića, i fra Tomislav Brekalo. 

Prije preuzimanja nove dužnosti, fra Frano Čugura je i putem Hrvatskoga glasa Berlin izrekao i uputio par riječi oproštaja i pozdrava vjernicima HKM Berlin.

Dragi vjernici, naš život se u biti sastoji od dolazaka i odlazaka. E, pa nakon tri godine, vrijeme je da se oprostim  od vas. Možda će netko reći da je tri godine kratko razdoblje ali u tom razdoblju se puno toga doživi i proživi. Sad kad gledam unazad, vidim koliko smo svetih misa zajedno slavili, koliko zajedno molili, pjevali, pripremali za vjeronauk, koliko pričesti, krizme, vjenčanja obavili. Brojne vjernike  sam  upoznao, bio u njihovom domu, hvala što ste me tako lijepo uvijek i svugdje primali. Bilo je naravno i teških trenutaka kad sam obilazio bolesne, kad smo se opraštali od dragih koje je Gospodin uzeo k sebi.  Ono što me posebno fasciniralo, oduševilo za ovo vrijeme, jeste vaša požrtvovnost. Sa zadovoljstvom sam gledao mlade obitelji koje su petkom dovodile krizmanike, pa subotom pričesnike a nedjeljom bi onda cijela obitelj bila na nekoj od svetih misa. Ostao sam zadovoljan i na tome zahvaljujem,  na širini, na ljubavi koju ste iskazivali, tako da zahvaljujući vama  nikada s vrata nismo vratili potrebne i niti jednog prosjaka. Brojne akcije koje smo provodili, za potrebne, siromašne, bolesne, za djecu u Boliviji i drugdje, uvijek su iznova pokazivale da imate jedno veliko srce i zato vam hvala i neka vam dragi Bog plati. Ja se opraštam od  vas. Vidite kako je lijepa ta riječ -opraštam. Ona u sebi ima i riječ praštati. Kad se opraštamo onda i praštamo za sve što možda nije bilo lijepo u našim odnosima, ono što ih je narušavalo, riječi, uskraćena ljubav, (ne)učinjena djela. Pa evo, ja vas sve molim da mi oprostite ako sam nekome od vas bilo čime nažao učinio. Ja vama nemam šta oprostiti, ove tri godine bile su u svemu lijepe. Veliko vam hvala na svemu i Bog vas blagoslovio, rekao je fra Frano uvjeren kako ćemo imati prigodu ponovnog susreta te planirajući u skoroj budućnosti već i posjet berlinskog crkvenog zbora misiji u Rosenheimu. Sretno fra Frano!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments