IMENOVANJE KAO POSTHUMNO PRIZNANJE

Prijedlog “Brođana”: Jedno naselje, ulicu ili trg u Slavonskom Brodu, nazvati imenom pokojnog Ivana Bitunjca.

2017-03-06-PHOTO-000000011-179x300Berlin/ Ponukani prvotnom idejom Željka Vranića, dugogodišnjeg sponzora i poštovatelja Kluba, Zavičajni klub Brođani Berlin e.V. podnio je pismeni prijedlog i njegovo obrazloženje Gradskom vijeću grada Slavonskog Broda, odnosno, Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova, da se jedno naselje, ulica ili trg u ovom lijepom slavonskom gradu na Savi, nazovu imenom pokojnog Ivana Bitunjca, Brođanina, Slavonca, za života, predsjednika “Brođana” u Berlinu.

” Za ovaj prijedlog imamo više, puno i bezbroj razloga”, stoji u prijedlogu Gradskom vijeću i njegovim vjećnicima, te se prijedlog i obrazlaže sljedećim redovima.

Ivan Bitunjac rođen je 27.01.1952 godine u Trnjanima, općina Garčin.

U Slavonskom Brodu završio je zanat za zavarivača i zaposlio se u tvornici „Đuro Đaković“ koja ga 1975. godine šalje na montažu u Berlin gdje ostaje do kraja života. Poput brojnih iseljenika, planirao je povratak u rodnu i dragu Slavoniju, no želja i plan nisu mu se ostvarili, 01.03. 2017. godine, izgubio je bitku s teškom bolešću.

Na samom početku Domovinskog rata uključuje se u osnivanje i aktivan rad Zavičajnog kluba „Brođani Berlin e.V.

Velikom zaslugom predsjednika Ivana Bitunjca, „Brođani“ Berlina  priznati su od njemačkih institucija kao klub od opće koristi te tako bili u rangu Caritasa ili Crvenog križa.

Za svoju  dvadesetu obljetnicu izdali smo Monografiju koju smo  predstavili u Slavonskom Brodu, Veleposlanstvu RH u Berlinu i u Göteburgu u Švedskoj gdje ima pun Hrvata i Brođana, a koju ćemo osobno uručiti Gradskom vijeću narednih dana.

Brođani Berlina nagrađeni su u Bad Homburgu 2015. godine  nagradom“Večernjakova domovnica“ koju je osobno primio predsjednik Ivan Bitunjac u prisustvu dopredsjednice Elizabete Kopić. Tom prilikom  rekao je:“Naša mala udruga velikog srca dobila je ovim priznanjem veliku nagradu. Nikada nisam bio ponosniji i sretniji.“

U  našem gradu primili smo nagradu i priznaje Grb grada Broda 2016 godine. Na žalost ovu nagradu Ivan Bitunjac, nije mogao osobno primiti radi bolesti nego ju je primila dopredsjednica Elizabeta Kopić uz prisustvo 14 članova Kluba Brođani iz Berlina. Po povratku u Berlin nagrada je predana u ruke Ivana Bitunjca i tu radosti i veselju nije bilo kraja.

Dan  kada nas je zauvijek napustio Ivan Bitunjac u klubu „Brođani“nastala je velika praznina, tuga i bol. Njegovim odlaskom izgubili smo predsjednika, velikog humanistu, domoljuba i prijatelja.

Komemorativni skup je, ovim tužnim povodom, po prvi puta za jednog hrvatskog iseljenika, upriličen u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, što dovoljno govori o tome koliko su svi uvažavali i poštovali Ivana Bitunjca.

Povodom njegove smrti primili smo mnogo pisama u kojima su bile riječi sućuti. Jedno izdvajamo a došlo je iz grada Slavonskog Broda iz Ureda Gradonačelnika u kojemu piše:

“U trenutku kada dijelimo vijest o gubitku našeg Brođanina, Ivana Bitunjca, velikog humanitarca, dugogodišnjeg predsjednika, dopustite mi da sa dubokim žaljenjem, u ime Grada Slavonskog Broda, njegovih građana i svoje osobno ime, uputim izraze najdublje i najiskrenije sućuti. Njegov nesebični humanitarni rad, dobročinstvo, trajno prijateljstvo i svesrdna pomoć na dobrobit voljenog zavičaja, voljene Slavonije i našega Grada ostat će trajno u sjećanju. S izrazom dubokog poštovanja, Gradonačelnik Mirko Duspara, dr.med.“

Poštovani i uvaženi sugrađani, Brođani i gradski uglednici, nadamo se da se i vi slažete s nama i dijelite naše mišljenje da je Ivan Bitunjac svojim humanitarnim radom, dugogodišnjim, nesebičnim i vrijednim djelovanjem i vođenjem našeg Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin, a sve to  za dobrobit potrebitima u lijepoj našoj domovini Hrvatskoj i za očuvanje kulture i spomena na dragi grad i zavičaj,  zaslužan da jedna ulica, trg ili naselje nosi  njegovo ime.

Svojim radom, velikim srcem i ljubavlju prema Brodu, Slavoniji i Hrvatskoj, Ivan Bitunjac simbolizira i sve nas iseljenike, Brođane i Slavonce  čije srce uvijek i zauvijek kuca za svoju rodnu grudu i drage slavonske krajolike. Trajni spomen njegovu liku i djelu, čast je i spomen i svim iseljenicima koji svoj dom nikad nisu zaboravili i puno su ga se puta riječju i djelom sjetili.”

Zavičajni klub “Brođani” Berlin e.V.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments