PONOVLJENA PITANJA BEZ ODGOVORA

Na pitanja u vezi izbora članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske upućena premijeru Andreju Plenkoviću, te u kopiji i na znanje  Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i  dr. sc. Boži Ljubiću, predsjedniku Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora, stiže do nas, imenom i prezimenom nepotpisano, Očitovanje iz Središnjeg državnog ureda koje nije dalo odgovore na postavljena pitanja. Reakciju na Očitovanje i naša ponovljena pitanja naslovismo na državnog tajnika, Zvonka Milasa, a kopiju uputismo na znanje i premijeru Plenkoviću.

autorice: Sonja Breljak  i Aleksandra Brentić

Poštovani gospodine Milas,

zahvaljujemo se što nam je 26. o. mj. iz Vašega ureda stigao e-odgovor na naše pismo od 17. rujna o. g. u kojem smo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, zamolile za podatke vezane za proceduru izbora članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Dana 28. rujna o. g. na portalu Hrvatski glas Berlin objavljeno je pismo pristiglo iz Vašeg ureda, link: http://www.hrvatskiglas-berlin.eu/?p=175149

Kako s tim pismom nisu stigli zatraženi podaci, molimo Vas da nam u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama Republike Hrvatske iz službene evidencije, koja se vodi  u vezi s izborima za članove Savjeta, dostavite – ponavljamo – sljedeće dokumente:

1. Popis kandidatkinja i kandidata iz SR Njemačke za članove Savjeta,
2. Obrazloženje kandidature kandidatkinja i kandidata iz SR Njemačke i njihove 
životopise,
3. Pravilnik o izboru članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike 
Hrvatske,
4. Obrazloženje odluke da Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić postanu 
članovi Savjeta,
5. Popis članova tijela koje je izabiralo i izabralo članove Savjeta.

Dopustite nam sada riječ dvije i o formalnoj strani pisma iz Vašeg ureda koja nas je konsternirala.

Svoj smo zahtjev postavile kao novinarke, a nama se šalje odgovor koji je namijenjen kandidatkinjama koje nisu prošle kandidaturu. Pismo smo uputile predsjedniku Vlade RH, gospodinu Plenkoviću, a ne «Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske», kao što smo kopiju poslali Vama, poštovani gospodine Milas, a ne Vašem «Uredu na znanje». Svoje smo pismo potpisale punim imenom i prezimenom, a iz potpisa očitovanja nije razvidno tko nam odgovara u ime Vašeg ureda. U potpisu je naziv institucije i njena adresa i pismo je poslano s e-adrese Ivane Perkušić. Mi pišemo pismo koje u pdf obliku šaljemo elektroničkom poštom, a odgovor nam stiže u mejlu.

Sve u svemu, reklo bi se, prelazi se preko sadržaja našeg pisma, naših novinarskih pitanja i zahtjeva i potrebom za javnim odgovorima na pitanja koja se tiču važnih pitanja hrvatskog iseljeničkog života. Ne razumijemo zašto se izbjegavaju odgovori i zašto se ne objavljuju podaci.

Nadajući se otvorenoj te činjenicama potkrijepljenoj komunikaciji, u kojoj su likovi i imena poznati, te skorim, a prijeko potrebnim odgovorima na postavljena pitanja, srdačno Vas pozdravljamo.

Berlin, 01. listopada 2017.

…..

Na naše pismo je 2. listopada stigao sljedeći odgovor:

Poštovane gđo. Brnetić i Breljak,

zahvaljujemo na vašem novinarskom upitu. Isti smo zaprimili te ćemo vam, u primjerenom roku, dostaviti odgovor.

S poštovanjem,

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Trg hrvatskih velikana 6

10000 Zagreb

www.hrvatiizvanrh.hr

I odgovor su autorice “zaprimile” istoga dana, te ga objavljujemo sutra. (Uredništvo)

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Dobro bi bilo!

Kako se situacija nebi još više zakomplicirala.Dobro bi bilo,za tu vrlo nezgodnu sitoaciu, koju je potrebno shvatiti svima imenovanim zajedno ozbiljno. Obavjestiti i prijedsjednicu RH.Kolinda Grabar Kitarović.Kako bi se svi zajedno naravno i novinarka Sonja Breljak i Aleksandra Brentić uz ovo gore navedene dopise, mogli sastati za jednm stolom.Te riješi gorući problem jednom za uvjek u kvalitetnom smisli. Ili makar dati nove idejne porive mogućeg,dvosmjernog riješenja na relaciji domovina iseljeništvo za buduć vrmena.lp-jm