FAŠNIK JE BIO …

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/Zabava pod maskama jedna je od tradicionalnih priredbi što ih godišnje priprema Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica iz Berlina. To je zabava koja uobičajeno, privuče i okupi veliki broj posjetitelja, odraslih i djece, maskiranih i i onih bez maski.
I ovogodišnja je, u tom smislu opravdala očekivanja. Oko 150 gostiju dobro se zabavilo, družilo, nasmijalo, plesalo i veselilo do kasnih …ili bolje reći …ranih sati. A i maski je bilo kao u priči.
Organizator je prije svega,  pokazao veliko zadovoljstvo da je ovogodišnja organizacija fašnika, odnosno maškara, privukla priličan broj malih sudionika, djece pod maskama. Bilo je tu princeza, vila, pčelica Maja, vitezova, duhova, tigrova, anđela, kauboja …
Program su vodili Željko Matić i Renata Radoš. Podsjetili su najprije ukratko na povijest Zajednice kao i povijest proslave maškara. Potom su, nakon ugodne i poučne, dvojezične komunikacije s djecom …o maskama koje nose, jeziku kojim govore, godinama, porijeklu obitelji …sva maskirana djeca …a bilo ih je ovoga puta 17 …sva djeca i sve maske proglašene  prvonagrađenim maskama, i sva su i dobila istovjetne, prigodne nagrade od organizatora.
Takvim izborom i rješenjem, zadovoljni su bili svi mali sudionici. A i njihovi roditelji. I nije bilo plača …a ni prigovora. Samo smijeh! I dječje ruke pune darova.
Potom se program odvijao prema utvrđenom planu. Zasvirao je i zapjevao Damir§band, gostima s plaćenom ulaznicom poslužena je ukusna večera. Nakon dodjele darova svim malim sudionicima, nastupile su i članice umjetničke sekcije koju  vodi Renata Radoš. Predstavile se su plesom na vrlo ritmične i svima dobro poznate melodije. Sve u svemu, vrlo dobro organizirana večer, puno posla za Terezu Adrić, obitelj Kordić te Katicu Tušek koji su večer proveli u kuhinji te sve one koji su posluživali goste.
Zabavu pod maskama u Hrvatskoj kulturno-umjetničke  i sportskoj zajednici, posjetili su i Daniel Glunčić, drugi tajnik veleposlanstva RH, potom Dražen Tomić, nekadašnji njemački, košarkaški reprezentativac, zatim operna diva Evelin Novak koja je angažirana u Staatsoper te brojni drugi gosti, uzvanici i članovi Zajednice. Plesalo se i pjevalo, a na kraju su i najuspješnije odrasle  maske /”časna sestra”, “ciganka”  i “Arap”/”zaradile” i lijepe darove.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Svaka čast Berlinerima vidi se da je bila vruća zabava
valja napoimeuti fašnik je bio i još nije gotov

nastavlja se do pepelnice sve dok ga netko ne spali ili ne pokopa prema tome pruža se još mnogima šansa ćak i ponoviti fješte i zabave u smislu daljnjeg fašničkog ludila,prost..živjeli.