PAUZA DO JESENI

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/  Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin, jedna je od nastarijih zajednica u Europi. U 37. je godini svog postojanja.

Ovih posljednjih mjeseci i dana, u vrijeme mjera radi suzbijanja virusa, Hrvatska zajednica Berlin dijeli sudbinu i drugih udruga, kulturnih društava i organizacija, cijelog društva. Veća okupljanja, priredbe i proslave  u ovakvim udruženjima još nemaju odobrenje nadležnih službi.

Izostalo je unazad nekoliko mjeseci više tradicionalnih …

više

SVETAC KOJI POMAŽE U NEVOLJI

Danas, 24. lipnja, Crkva slavi blagdan Svetog Ivana Krstitelja – Sv. Ive. 

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“

Ivandan je najznačajniji blagdan ljetnog ciklusa. Osobito se štuje na području srednje Bosne sa središnjom proslavom u Podmilačju kraj Jajca.

Iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te inozemstva, rijeke…

više

SVE SVOJE NOSIM SA SOBOM

tekst i foto: Mirjana Blašković

Popodnevni pljusak isprao je miris lipe, težak i zagušljiv, kakav samo može biti miris lipe na samom kraju mjeseca koji je po njoj dobio ime.

Koračajući po mokrom pločniku ugledah puža  i teorijom defezivnog ponašanja u prometu, zastadoh da propustim slabijeg i sporijeg od sebe. Tad shvatih da bi moglo izgledati čudno – stajati tako s kišobranom i čekati da prođe jedan, doduše prilično reprezentativan primjerak puža, kod nas poznatog pod nazivom vinogradnjak.

Naravno, bilo ga je dovoljno prekoračiti i nastaviti dalje, a zamislite samo koliko bi i trajalo da jedan puž, puževim korakom, pređe pločnik. …

više